latinica  ћирилица
01/02/2023 |  09:48 ⇒ 02/02/2023 | 09:03 | Autor: TANЈUG

Slavonci se ponovo u BiH snabdijevaju benzinom

Zbog znatno nižih cijena pojedinih proizvoda, posebno duvana, lijekova, hrane i pića, Slavonci se već godinama odlučuju za šoping u BiH, a nakon posljednjeg poskupljenja ponovo im se isplati da kupuju i gorivo.
Benzinska pumpa (Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC) -
Benzinska pumpa (Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC)

Na benzinskim pumpama u BiH benzin je za 0,11 evra jeftiniji, pa, na primjer, u Brodu litra benzina košta 2,5 konvertibilnih maraka.

S obzirom na to da kurs evra u trgovinama s druge strane granice iznosi 1,93 KM, lako je izračunati da će onaj ko napuni rezervoar do vrha (45 litara) uštedjeti gotovo pet evra.

To nije slučaj sa dizelom, jer je cijena u Hrvatskoj i BiH ista i prodaje se po 1,51 evro, piše zagrebački Večernji list.

Јedan stanovnik Slavonskog Broda je za Večernji rekao da često ide u kupovinu u BiH zbog prehrambenih proizvoda koji su, kaže, jeftiniji u prosjeku od 20 do 30 odsto, takođe i lijekovi, a sada ponovo i gorivo.

Pogodnost prekogranične kupovine je i povraćaj poreza na dodat vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 odsto. Pravo na povrat PDV-a strani državljani ostvaruju kupovinom robe u vrijednosti od najmanje 100 KM.