latinica  ћирилица
01/02/2023 |  11:14 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Vipotnik u Višegradu o rješavanju problema plutajućeg otpada (VIDEO)

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Bojan Vipotnik, razgovarao je sa načelnikom Višegrada, Mladenom Đurevićem i direktorom Hidroelektrane "Višegrad", Nedeljkom Perišićem o rješavanju problema plutajućeg otpada. Ministar je obišao lokaciju gdje se zaustavlja plutajući otpad.
Višegrad - Vipotnik, Đurević, Perišić - Foto: SRNA
Višegrad - Vipotnik, Đurević, PerišićFoto: SRNA

U januaru, rijeka Lim, koja od Crne Gore i Srbije do Republike Srpske protiče kroz deset opština, u Višegrad donosi najveći otpad. Tri države - Srbija, Crna Gora i BiH, na inicijativu Republike Srpske, i dalje pokušavaju da se uhvate u koštac sa ovim problemom.

- U posljednjem trenutku smo za rješavanje ovih problema i ukoliko ih ne budemo riješili ekspeditivno i hrabro bojim se da ćemo u vremenu koje dolazi imati velike probleme sa našom primarnom djelatnošću, a to je proizvodnja električne energije - istakao je Nedeljko Perišić direktor "HE na Drini".

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević naveo je da se nada da će i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik, naći i vremena, resursa i razumjevanja za ove probleme koji su ne samo problem Višegrada nego i Republike Srpske, a i regije.

- Moram napomenuti da smo mi nakon poplava i nastanka ove situacije bili u kontakstu sa Perišićem, sa Republičkom upravom civilne zaštite i poslali smo odmah iz ministrastva dopise resornim ministarstvima Crne Gore, Srbije i Federacije kao i u Savjet ministara zahtjev za ponovni sastanak po ovom pitanju - kaže Vipotnik.

Ističe da bi očekivani sastanak mogao biti već u drugoj polovini februara.