mtel
latinica  ћирилица
01/02/2023 |  12:47 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Stevandić: Srpska svoju poziciju brani snagom argumenata

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je danas u Banjaluci sa šeficom političkog odjeljenja britanske Ambasade u BiH Helen Fluker.
Stevandić- Fluker - Foto: RTRS
Stevandić- FlukerFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i naglašeno je da je prioritet politika koja se zasniva na daljem smirivanju tenzija i očuvanju mira, saopšteno je iz Odsjeka za odnose s javnošću Parlamenta Srpske.

U saopštenju se navodi da Stevandić smatra da je Republika Srpska svjesna da ne posjeduje naklonost i podršku mnogih zemalja kad su u pitanju odluke koje donosi i da se te odluke različito tumače, kao što se različito tumače mnoge stvari u BiH, koje se odnose na njenu budućnost i prošlost.

Stevandić je naglasio da Republika Srpska svoju poziciju brani snagom argumenata, te da su odluke koje se donose rezultat odbrambene politike Srpske.

On je naglasio da Republika Srpska nikad nije pokazala pretenzije prema nečemu što joj ne pripada i što joj nije pripalo prema Dejtonskom sporazumu, već da Republika Srpska isključivo poštuje Povelju Ujedinjenih nacija o pravima naroda i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Stevandić smatra da donošenje političkih odluka treba da bude rezultat unutrašnjeg dogovora i kompromisa, a ne spoljašnjeg pritiska, jer svaki spoljni pritisak dovodi do podizanja tenzija između naroda u BiH i da nametnute spoljašnje odluke redovno podržavaju samo jednu stranu, što dovodi do ugrožavanja drugih strana.

Dodao je da takva politika treba da se napusti, a jedini način za tako nešto je zatvaranje kancelarije OHR, te konstituisanje vlastitih institucija, prije svega Ustavnog suda BiH na bazi pariteta.

Stevandić je ukazao na bitnost poštovanja principa Dejtonskog sporazuma, principa ravnopravnosti i saglasnosti naroda i entiteta, naglasivši da ti principi trenutno ne važe jedino u Ustavnom sudu BiH, u kom strane sudije u saradnji sa bošnjačkim sudijama donose diskriminirajuće odluke.

Predsjednik Narodne skupštine je još jednom ukazao na potrebu zatvaranja kancelarije OHR, čiji je rad, kako je ocijenio, oličen u odlukama raznih visokih predstavnika, a koje nisu utemeljene na civilizacijskim i demokratskim dostignućima, navedeno je u saopštenju.