latinica  ћирилица
01/02/2023 |  14:01 ⇒ 02/02/2023 | 13:45 | Autor: Agencije

Predstava "Gospođica" gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske sa predstavom "Gospođica" gostuje pred beogradskom publikom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 4. februara.
Narodno pozorište Srpske, predstava "Gospođica" - Foto: RTRS
Narodno pozorište Srpske, predstava "Gospođica"Foto: RTRS

Riječ je o dramskom komadu po djelu Ive Andrića, u dramatizaciji Vanje Ejdus i režiji i adaptaciji Đurđe Tešić.

- Gostovanje našeg pozorišta biće realizovano u skladu sa Protokolom o saradnji između Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu, potpisanog u Banjaluci 9. februara 2022. godine, između v.d. NP RS Dijane Grbić i v.d. NP u Beogradu Svetislava Goncića, koji podrazumijeva razmjenu predstava s aktuelnih repertoara, zajedničku produkciju pozorišnih predstava, zajedničke nastupe na festivalima, razmjenu teatrološke građe i druge oblike saradnje - saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

- "Gospođica" podsjeća na današnje vrijeme, koje tlači svakoga i u kome nema savjesti, u kome svako grabi i snalazi se samo za sebe, u kome je novac postao božanstvo. Razmišljam kakav je to život bez ljubavi, bez samilosti, empatije, život proveden u opsesivnoj strasti za materijalnim, u strahu od bankrota i propasti koje nam društvo nameće? Razmišljam kako nas kapitalizam gura u provaliju bez dna, gdje nam je jurenje novca postalo cilj, zapravo, novac postao cilj, a ne sredstvo za život i da je takav život magla u kome lupa zgrčeno srce puno bola i u kome poput starog sata koji otkucava vrijeme odjekuju pitanja - Kuda? Zašto? - zapisala je rediteljka Đurđa Tešić o predstavi.