latinica  ћирилица
01/02/2023 |  15:15 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

Gnjatić: Izjednačiti platne koeficijente

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić smatra da se platni koeficijenti zaposlenih u prosvjeti i kulturi moraju izjednačiti sa koeficijentima ostalih budžetskih korisnika.
Dragan Gnjatić - Foto: RTRS
Dragan GnjatićFoto: RTRS

Gnjatić je rekao da svako povećanje plata podržava i uvažava, ali da je nezadovoljan ispunjavanjem odredbi memoranduma koje je Vlada Republike Srpske potpisala 2017. godine, u kojem je bilo predviđeno ujednačavanje platnih koeficijenata radnika u obrazovanju, nauci i kulturi na pozicijama visoke školske spreme sa ostalim korisnicima budžeta.

Gnjatić, koji danas u Petrovu prisustvuje sastanku dobojskog Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, uz učešće predstavnika predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, institucija kulture i nauke, te visokoobrazovanih institucija ove regije, poručio je da će u rješavanju ovog pitanja razgovarati sa resornim ministrima i Vladom.

On je ukazao na brojne probleme kada su u pitanju predškolske i ustanove kulture koje se finansiraju iz budžeta lokalne zajednice, te najavio aktivnosti na dobijanju posebnog kolektivnog ugovora za predškolske ustanove i posebnog kolektivnog ugovora za institucije kulture koje se finansiraju iz budžeta lokalne zajednice.

Predsjednik Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Božica Gligorić rekla je da mora da se radi na tome da se ova branša i profesija stave barem u ravnopravan položaj sa ostalim zaposlenim u javnom sektoru sa visokom stručnom spremom.