latinica  ћирилица
01/02/2023 |  15:38 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Đokić u Srebrenici; Rješavati probleme s niskonaponskom mrežom (VIDEO)

Rješavanje problema sa niskonaponskom mrežom u udaljenim seoskim područjima Srebrenice, pokretanje Banje Guber i naknada za mineralne sirovine, teme su sastanka ministra rudarstva i energetike Petra Đokića i načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića. Đokić je posjetio i rudnik olova i cinka Sase kod Srebrenice.
Đokić u obilasku rudnika olova i cinka "Sase" Srebrenica - Foto: RTRS
Đokić u obilasku rudnika olova i cinka "Sase" SrebrenicaFoto: RTRS

Đokić je tokom današnje posjete Srebrenici razgovarao podršci ove lokalne zajednice Rudniku olova i cinka "Sase" kao najznačajnijem privrednom subjektu koji znatna sredstva izdvaja u opštinski budžet.

- Podrška je i do sada bila zadovoljavajuća, a danas smo govorili o potrebi da opština pomogne da se u ovdašnjem Srednjoškolskom centru otvori odjeljenje za obrazovanje za rudarska zanimanja. U rudniku nedostaje kadar, a posla ima. Neophodno je obezbijediti obrazovanje mlađeg kadra za rad u toj kompaniji koja je modernizovala proizvodnju - istakao Đokić nakon sastanaka sa načelnikomopštine Srebrenica Mladenom Grujičićem.

Naglasio je da će se založiti da "Elektro-Bijeljina" kroz svoj program za 2023. godinu obuhvati izmještanje i rekonstrukciju dijela niskonaponske mreže i dalekovoda na području Srebrenice kako bi se stabilizovalo elektrosnabdijevanje ove opštine.

Razgovarano je i o oživljavanju banjskih kapaciteta i korištenju izvorišta srebreničke ljekovite vode Guber, ističući da je formiran specijalizovani tim u kojem su i predstavnici ovog ministarstva za izradu eleborata i ponovnog pokretanje rada ovog liječilišta.

- Srebrenica je opština od posebne važnosti i potrebno joj je i dalje posvećivati posebnu pažnju. Određena pitanje za ovu opštinu smatraju se izuzetno važnim i izazivaju medijski publicitet dok se istim pitanjima u drugim sredinama ne pridaje nikakva pažnja - naglasio je ministar.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić zahvalio je Đokiću za posjetu i rekao da se razgovaralo o podršci rudarstvu, ističući da Rudnik olova i cinka "Sase" godišnje uplati 1,2 miliona KM poreza na budžet ove opštine, te pruža pomoć realizaciji raznih projekata kao društveno izuzetno odgovorno preduzeće.

Ddao je da je razgovarano o energetskim projektima, izmještanju dalekovoda što bi omogućilo pokretanju kapaciteta u industrijskoj zoni u Zelenom Јadru, te oživljavanju korištenja banjskih kapaciteta u čemu posebnu podršku pruža resorno ministarstvu na čijem je čelu ministar Đokić.