latinica  ћирилица
01/02/2023 |  16:21 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Stojičić-Rajić: Inovirati akte zbog uočenog neprimjerenog ponašanja djece i vršnjačkog nasilja

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić održala je danas sastanak sa Ombudsmanom za djecu Srpske Gordanom Rajić i zamjenikom Ombudsmana za djecu Јovankom Vuković, saopšteno je iz Biro aza odnose s javnošću Vlade Srpske.
Stojičić - Rajić (Foto: Vlada Srpske) -
Stojičić - Rajić (Foto: Vlada Srpske)

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj saradnji, primjeni i potrebi za inoviranjem potpisanih akata kao i o nastavku saradnje sa ciljem povećavanja svijesti o pravima i dužnostima djece u predškolskim ustanovama, te u osnovnim i srednjim školama.

Sagovornici su analizirali prethodno definisane akte i konstatovali da zbog uočenog neprimjerenog ponašanja, ali i vršnjačkog nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama postoji dodatna potreba za inoviranjem akata, te donošenjem novih u skladu sa iskustvom iz regiona i svijeta, a sve s ciljem zaštite interesa djece.

Na sastanku je razgovarano i o video nadzoru u školama i predškolskim ustanovama, fotografisanju i snimanju učenika, potencijalima koji postoje sa ciljem sprečavanja neprimjerenog ponašanja i nasilja u školama kao i o temama o kojima učenici mogu da razgovaraju sa prosvjetnim radnicima na časovima odjeljenske zajednice i u okviru fakultativnih i neobaveznih predmeta.

Rajićeva je Stojičićevoj predstavila plan aktivnosti za koje će u narednom periodu tražiti saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture u vezi sa aktivnostima u školama sa ciljem povećavanja svijesti učenika o njihovima pravima i dužnostima.

Na sastanku je izražena obostrana zainteresovanost da se nastavi sa razvojem institucionalizovane saradnje u najboljem interesu učenika, navodi se u saopštenju.