latinica  ћирилица
01/02/2023 |  17:11 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Zemlje EU smanjile potražnju; Drvoprerađivači iz Srpske nemaju gdje da plasiraju proizvode (VIDEO)

Sukobi u Ukrajini i kriza proizašla iz toga, ostavljaju velike posljedice po privredu svih zemalja. Tako se sa brojnim problemima suočavaju i drvoprerađivači iz Republike Srpske. Kažu da nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode. Zbog toga su ugrožena i poslovanja mnogih proizvođača iz ove oblasti.
Prerada drveta - Foto: RTRS
Prerada drvetaFoto: RTRS

Glavni problem predstavlja minimum smanjena ili gotovo nikakva potražnja veletrgovaca iz zemalja Evropske unije i EFTE. Trgovci sa zapada na lageru imaju robe za narednih nekoliko mjeseci, što će uticati na poslovanje brojnih privrednih subjekata u ovoj oblasti. U cijeloj ovoj situaciji u nešto boljem položaju su drvoprerađivači koji na tržište plasiraju finalni proizvod.

- Dok su prerađivači nižeg stepena, proizvođači poluproizvoda, rezane građe, elemenata u težoj situaciji. Realno je očekivati ozbiljan pad prometa, gubitke, moguće otpuštanje ljudi i ozbiljnu nelikvidnost - istakao je drvoprerađivač Darko Partalo.

Prvi negativni znakovi pojavili su se sa pandemijom korana virusa. 2022. godine došlo je do blage stabilizacije, ali je tokom drugog polugodišta zabilježen osjetan pad. Koliki je ovo problem za privredu govori i podatak da drvoprerađivačka industrija ima veliki udio u ukupnoj pokrivenosti uvoza izvozom.

- Mi smo prošlu godinu oko 700 miliona suficita. Prvi put je obim spoljnotrgovinske razmjene prešao milijardu. Izvoz je bio 876 miliona. Uz to 92 miliona. Tako da tu ima rezultata - naglasio je Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske.

U resornom ministarstvu kažu da Vlada ne može učiniti mnogo na rješavanju ovog problema. Ono što će oni zahtijevati jeste uređivanje odnosa između šumarstva i drvoprerađivača.

- Tako da smo mi uradili određena pravila vezana za pravičnu raspodjelu te sirovine koja će se ugovarati sa drvoprerađivačima. U skladu sa elementima njihovih firmi koje one pokazuju. Brojem zaposlenih radnika, stepenom finalizacije i slično - naglasio je Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Republike Srpske.

Deset godina nakon ekonomske krize 2008. godine drvoprerađivači su bilježili konstantan rast. Tome se nadaju i ovog puta. Ipak pitanje je kada će sada ova kriza proći i koliko će drvoprerađivača iz Srpske dočekati stabilniju situaciju a da ne budu primorani na zaustavljanje proizvodnje.