latinica  ћирилица
01/02/2023 |  17:18 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Da li će "trojka" izabrati federalnu vladu? (VIDEO)

Ukoliko se nastavi sa blokadama oko formiranja federalne vlade biće ugroženo usvajanje budžeta institucija na nivou BiH za 2023. godinu, upozorio je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Bez Fiskalnog savjeta BiH, kojeg čine između ostalih federalni premijer i ministar finsija nema Globalnog fiskalnog okvira, a bez toga nema budžeta.

Ni danas nije puno jasnije da li stranke okupljenje oko tzv. Trojke imaju kapacitet da izaberu federalnu vladu ili će SDA ipak preuzeti vlast u tom entitetu.

Ideološki heterogena grupacija bošnjačkih stranaka tzv. "Osmorka" nakon što su iz "članstva" izbacili Za nove generacije i postali "Sedmorka", podijelila se u dva bloka.

I pitanje je hoće li imati dovoljno ruku da u federalnom parlamentu izaberu lidera SDP-a za novog premijera Federacije.

- Da li sam siguran? Pa nakon svih ovih događaja ne može čovjek biti siguran. Zbog toga prikupljamo potpise da vidimo i koliku većinu imamo za sada imamo 59 ili 60 glasova u federalnom parlamentu - izjavio je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

U prebrojavanju ne računaju na glasove SDA, kaže Nikšić i rasplet krize u Federaciji traži od Kristijana Šmita.

Isto kao i lider NiP-a tvrdi da je domanicija SDA u Klubu Bošnjaka federalnog parlamenta ostvarena kupovinom, ucjenama, prema delegatima i sicilijanskim metodama, kako je to u emisiji Telering rekao predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

- Mi smo došli u završnu fazu u kojoj ćemo potvrditi rukovodstvo predsjednika i potpredsjednika, dostaviti ime premijera i dokazati dvije ozbiljne većine u predstavničkog doma i Doma naropda Parlamenta FBiH - istakao je Konaković.

Prebrojavanje poslaničkih ruku unutar sada već "Sedmorke" trajaće do ponedjeljka.

Izvjesno je da "Sedmorka" može računati na glasove HDZ-a BiH i ostalih hrvatskih stranaka kada se bude birala nova federalna vlada.

- Јa sam uvjeren da ćemo na nivou FBiH završiti na način da ćemo imati imenovanog predsjednika Vlade u narednih 15 dana. Onda ostaje raspored resora, recimo da to ne bi smjelo trajati duže od 20 dana - rekao je predsjendik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Od procesa formiranja federalne vlasti zavisi usvajanje budžeta BiH.

Naime, usvajanje budžeta uslovljeno je prihvatanjem Globalnog fiskalnog okvira koji treba da odobri Fiskalni savjet, a koji čine entitetski premijeri i ministri finansija, te predsjedavajući Savjeta ministara i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

- U tim razgovorima o formiranju Savjetu mi smo zadali sebi rokove, ali ništa nije napisano u Sporazumu, ali nadam se da ove blokade o kojima se priča u Federacije neće se preslikati na Savjet ministara i da neće doći do blokada. Ako se nastavi sa blokadama, a sve liči da će do njih doći, poslije toga sve je upitno - poručio je Tegeltija.

Prvi test za krnju "Osmorku" i HDZ BiH biće izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Kandidati su Lidija Bradara, Igor Stojanović i Refik Lendo.

Lendo je kandidat SDA i ako bude izabran neće podržati Nikšićevu kandidaturu za premijera jer je Bakir Izetbegović jasno rekao da nema federalne vlasti bez SDA i DF.

U tom slučaju slijedi potpuna blokada i Fadil Novalić koji je prije osam godina izabran za federalnog premijera mogao bi da nastavi mandat i u trećem mandatu.