latinica  ћирилица
01/02/2023 |  18:08 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Univerzitet u Istočnom Sarajevu najbolje rangiran univerzitet iz Srpske

Prema najnovijim podacima svjetske Vebometriks rang-liste univerziteta iz januara 2023. godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu ostvario je novi napredak na poziciji u Bosni i Hercegovini, te u odnosu na izvještaj iz jula 2022. godine gdje se nalazio na trećem mjestu, zauzima drugo mjesto od 46 rangiranih visokoškolskih ustanova iz BiH i prvo mjesto od univerziteta u Republici Srpskoj.
Rang lista - Foto: RTRS
Rang listaFoto: RTRS

U odnosu na jul 2022. godine, Univerzitet je napredovao za 43 mjesta i sada se nalazi na 3.180 poziciji u svijetu.

Ovo je najbolja pozicija koju je Univerzitet ostvario na Vebometriks rang-listi za od kada je prvi put uvršten, posebno kada se uzme u obzir da je rangiranje obuhvatilo više od 31.000 univerziteta.

Prilikom rangiranja se u obzir uzimaju tri indikatora: vidljivost univerziteta (50 odsto ranga, odnosi se na broj eksternih linkova univerziteta), otvorenost (10 odsto ranga; odnosi se na citiranost istraživača) i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu (40 odsto ranga, odnosi se na citiranost naučno-istraživačkih radova).

Prvi na listi u svijetu su Univerzitet Harvard, Univerzitet Stenford i Masačusetski institut za tehnologiju, dok u Evropi listu predvode Univerzitet Oksford, Kembridž i UCL Univerzitetski koledž u Londonu.

Poboljšanje pozicije Univerziteta rezultat je velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja, kojima ovim putem želimo da se zahvalimo.