latinica  ћирилица
01/02/2023 |  19:22 ⇒ 19:38 | Autor: sputniknews.com

Rusija u UN upozorava: Zapadne zemlje stvaraju rizik od sukoba nuklearnih sila

Isporuke zapadnog oružja Kijevu koje se koristi za granatiranje civila u Donbasu povećava vjerovatnoću za sukob između nuklearnih sila, saopštila je ruska delegacija na plenarnoj sjednici Konferencije za razoružavanje u UN.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Sve dubljim uplitanjem u vojnu konfrontaciju u Ukrajinu putem isporuka oružja, obukom plaćenika i pružanjem obavještajnih informacija, Francuska, SAD i Velika Britanija stvaraju realne rizike od direktnog oružanog sukoba između nuklearnih sila - upozorile su ruske diplomate.

Istovremeno podsjećaju da zbog isporuka zapadnog naoružanja i municije Oružanim snagama Ukrajine u Donbasu svakodnevno ginu ljudi.

- Takva podrška režima u Kijevu u suprotnosti je sa izjavama zvaničnih predstavnika tih zemalja o tome da je situaciju u Ukrajini potrebno riješiti političkim i diplomatskim putem. To dovodi do produžavanja sukoba i brojnih žrtava - ocjenjuju ruski predstavnici.

Rusija je ranije uputila protesnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini.