latinica  ћирилица
02/02/2023 |  07:25 ⇒ 07:29 | Autor: sputniknews.com

DŽefri Saks Srbima: Dio ste većine svijeta koja nije uvela sankcije Rusiji

Sankcije Rusiji su uveli SAD i njeni saveznici. Ali 150 zemalja svijeta, uključujući i Srbiju, su na drugoj strani, rekao je DŽefri Saks, profesor Univerziteta Kolumbija u SAD.
DŽefri Saks (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
DŽefri Saks (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

On ističe da je sukob u Ukrajini mogao da se predvidi još prije 30 godina i da je mogao biti izbjegnut.

- Vi ste većina. Većina svijeta nije uvela sankcije Rusiji. Oko 150 zemalja svijeta to nije učinilo. U režimu sankcija su Amerika i njeni saveznici. Dakle, SAD, Kanada, Velika Britanija, Evropska unija, Јapan, Koreja, Australija, Novi Zeland, Singapur. I to je skoro cijela lista. Ali 150 zemalja svijeta su na drugoj strani. One samo žele da ovaj rat prestane, ne žele da zauzimaju strane u sukobu: za Rusiju ili za Ukrajinu - rekao je čuveni američki ekonomista za RTS.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, Saks ističe da je riječ o sukobu dvije supersile i da je taj sukob mogao da se predvidi još prije 30 godina, kada su Sjedinjene Američke Države, nakon što je okončan Hladni rat, krenule s proširenjem NATO.

- Mnogi su tada upozoravali "Stanite, nemojte da izazivate novi hladni rat". Ono što je zanimljivo jeste da su evropski lideri u to vrijeme znali da je ta ideja užasna, mnogi od njih i dalje su aktivni, ali o tome ne govore javno. To je gurnulo SAD i Rusiju u ovaj sukob. Krajem 2021. rat u Ukrajini mogao je, ali i morao je, da bude izbjegnut. Predsjednik /Rusije Vladimir/ Putin iznio je neke primjedbe sa kojima se ja u mnogome slažem i koje su bile razumne. Na primjer "nemojte širiti NATO na Ukrajinu". Da se o tome pregovaralo, ovaj rat bi bio izbjegnut - ističe on.

On kaže i da rat, sam po sebi, nije odgovarajući način da odgovorite na NATO prijetnje, ali i da je istovremeno SAD preusmjerila milijarde dolara za naoružanje.

- To je razlog zašto je Ukrajina relativno efikasno pregurala prethodnu godinu, jer je Amerika Ukrajince naoružala do zuba. Bez toga ne bi bilo rata. Rat ne bi bio moguć. Ne tražim izgovore za rat, ali ono što govorim jeste da ne treba tražiti izgovore za krah američke diplomatije, jer američka diplomatija jeste krahirala. Kad je Putin iznio svoje primjedbe 2021. godine, ja sam nazvao američke lidere i rekao: pregovarajte kako biste izbjegli rat. Međutim, oni su odbili da pregovaraju - navodi Saks.

On je podsjetio i na svoj angažman u Sovjetskom Savezu prije 33 godine, kada je bio savjetnik Gorbačova, ekonomski savjetnik Јeljcina, ali i savjetnik ukrajinskog predsjednika Kučme.

Kako kaže, savjetovao je obje strane, i zna da je prije više od 30 godina Zapad obećao da neće širiti NATO ka Istoku ni za jedan inč.

- Ali to obećanje su prekršili, i kada su to učinili pametni ljudi su znali da je to strahovita greška. Zatim su oni nastavili da krše obećanja i širili NATO dalje ka Istoku, sve dalje i dalje dok se nisu sapleli o žicu sa Ukrajinom i Gruzijom. Јer je Putin vrlo jasno rekao 2007. i 2008 "Stanite, ovo je naša crvena linija, prestanite da prijetite proširenjem NATO. Mi ne želimo vojne baze u našoj blizini, ne želimo da budemo okruženi NATO: Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Turska, Gruzija, potpuno ste nas okružili u Crnom moru". On je to objasnio. Trebalo je da znamo da to vodi u rat, ali nismo imali dovoljno osjećaja - rekao je on.

Upitan da li će Srbija biti ekonomski uništena ako odbije evropski plan za Kosovo, koji neki zovu ultimatumom, Saks ističe da niko u današnje vrijeme ne bi trebalo da ucjenjuje bilo koga.

Navodi da bi bilo nevjerovatno pogrešno od Evropske unije da uvede sankcije kako bi pokušala da diktira nečiji odgovor u veoma komplikovanoj diplomatskoj situaciji.

- To je smiješno, nadam se da ćete nešto uspjeti da učinite. Ne vjerujem da oni to i mogu, zato što je za tako nešto neophodna većina u Evropskoj uniji, gdje se odluke donose jednoglasno. Tako da nisam siguran oko toga. U praksi ne bih brinuo, ali, u principu, to bi bio nevjerovatno pogrešan pristup - zaključuje profesor na Kolumbija univerzitetu, koji je nedavno učestvovao na debati u Beogradu.