latinica  ћирилица
02/02/2023 |  08:27 ⇒ 08:49 | Autor: SRNA

Zlatna medalja za rakiju od crne kruške iz Novog Grada

Rakija od crne kruške sa imanja Rajnovača porodice Drljača, koja živi nedaleko od Novog Grada, nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom takmičenju "Internešnel spirits avord" u Njemačkoj (International Spirits Award).
Branko Drljača - Foto: SRNA
Branko DrljačaFoto: SRNA

Nagrađena rakija destilat iz 2016. godine vlasništvo je četrdesetsedmogodišnjeg Branka Drljače, koji je istakao da je prvi put učestvovao na takmičenju u Njemačkoj i da nije sumnjao u kvalitet svog proizvoda.

- Znao sam da se radi o kvalitetu. Radi se o autohtonoj sorti i to je nešto novo za strano tržište. Malo sam se pribojavao da zbog toga da neće biti prepoznato. Ipak, kvalitet je prepoznat - rekao je Drljača Srni.

On je objasnio da se crna kruška ne tretira preparatima, nema prihrane, uzgaja se u organskoj proizvodnji.

- Za razliku od šljive, teška je za obradu jer kljuk ima drugačiju strukturu. Crna kruška ima karakterističan aromatski profil i daje kvalitetnu rakiju - objasnio je Drljača.

On je naveo da takmičenje u Njemačkoj podijeljeno u grupe kao što su voćne rakije, viski, konjak, džin, rum, vodka...

Za jednu sezonu, na ovom takmičenju se ocijeni 2.000 do 3.000 uzoraka, a u grupi voće bude nekoliko stotina uzoraka.

Uzorci voćnih destilata većinom dolaze iz Evrope, a što se tiče drugih grupa tu su svjetske poznate destilerije.

Ovo je drugo međunarodno priznanje za rakije sa imanja Rajnovača, njihova šljivovica je 2021. godine proglašena za najbolji destilat od koštičavog voća na svijetu na međunarodnom takmičenju u Engleskoj "Vorld drinks avords".

Branko, rođen u Ivanjskoj između Novog Grada i Bosanske Krupe, od 1990. godine živi i radi u gradu Vorms u Njemačkoj, ali je na porodičnom imanju u rodnom mjestu zasadio voćnjak.

Proizvodnjom plemenitih destilata počeli da bave 2010. godine.

Drljača je somelijer plemenitih destilata, sertifikovani senzoričar za destilate, docent na akademiji za somelijere, referent na bavarskoj akademiji za užitak, dizajner Aromaboksa za senzorno vježbanje, te član više komisija za ocjenjivanje alkoholnih pića.

Zaposlen je u hemijskoj kompaniji BASF.