latinica  ћирилица
02/02/2023 |  09:13 ⇒ 09:13 | Autor: SRNA

Klokić: Pomoć Srbije za rješavanje gorućih problema nerazvijenih opština

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je značaj finansijske pomoći koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio za nerazvijene opštine Srpske, jer će omogućiti da te lokalne zajednice riješe neke od gorućih problema.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

- Pretpostavljamo da su to opštine koje su nerazvijene, te pogranične opštine između Republike Srpske i Federacije BiH - izjavio je Klokić.

On smatra da je to prirodan nastavak saradnje i podrške koju Vlada Srbije daje Republici Srpskoj.

- Narod Republike Srpske je više nego zahvalan za tu pomoć, jer gotovo da i ne postoji jedinica lokalne samouprave u Srpskoj gdje nije realizovan barem jedan projekat koji je finansirala Srbija - rekao je Klokić.

On je naveo da najavljena posjeta i pomoć Republici Srpskoj ukazuje da je za Srbiju, osim Kosova i Metohije, najznačajnije nacionalno pitanje - Srpska.

Klokić je istakao da su osnova za pomoć specijalne i paralelne veze koje postoje između Republike Srpske i Srbije, a koje su potpisane u prethodnom periodu.

- Podrška Srbije Republici Srpskoj nikada nije izostala u institucionalnom smislu, ali takođe nikada nije bila konkretnija nego od kada je na vlasti Vučić i današnja garnitura SNS-a - rekao je Klokić za Srnu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u utorak, 31. januara, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je najavio da će u narednih mjesec dana posjetiti više mjesta u Srpskoj, posebno siromašnije opštine, za koje će Srbija pripremiti značajnu finansijsku pomoć i podršku u infrastrukturnim projektima.

Dodik je najavio da bi krajem februara ili početkom marta u Banjaluci trebalo da bude održana zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije, kao i sjednica Savjeta za saradnju o specijalnim vezama.