latinica  ћирилица
02/02/2023 |  09:36 ⇒ 10:29 | Autor: SRNA

Sajić: U Bavarskoj više nema obaveza koje se odnose na virus korona

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić izjavila je danas da u Bavarskoj više ne postoji obaveza koja se odnosi na virus korona.
Vera Sajić - Foto: RTRS
Vera SajićFoto: RTRS

- To znači da od juče prestaje da važi uredba o mjerama zaštite od infekcije što je naveo i ministar zdravlja ove pokrajine. Mnogi ministri saveznih pokrajina u Njemačkoj pozvali su vladu ove zemlje da ukine korona propise - rekla je Sajićeva za Srnu.

Ona je istakla da je u većini saveznih pokrajina Njemačke incidencija zaraze oslabila, dok je stepen imunizacije stanovništva veoma visok.

- Zaštitne mjere su sada koncentrisane na njih nekoliko što proizilazi iz saveznog zakona i služe za zaštitu posebno ranjivih subjekata. Propisi o testiranju i karantinu istekli su juče, a samim tim i obaveza petodnevne kućne izolacije. Nije više obavezno ni nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu, a neće biti produženi ni propisi za testiranje u školama i ustanovama koje se brinu o djeci - precizirala je Sajićeva.

Ona je navela da će sve više biti primjenjivan princip lične odgovornosti i obzira prema ugroženim licima.

- Podsjetiću da je posljednja uredba savezne Vlade o virusu korona donesena u oktobru 2022. godine i važi da 7. aprila ove godine. Zaštitne mjere koje se odnose na objekte za ugrožena lica ostaju na snazi, a proizilaze iz saveznog zakona - rekla je Sajićeva.