latinica  ћирилица
02/02/2023 |  10:28 ⇒ 11:12 | Autor: Agencije

Vučić: Otvoreno o onome s čim se suočavamo, a ne prebacivanje odgovornosti (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na posebnoj sjednici Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izvještaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara, da je došao u parlament da bi iskreno i otvoreno podijelio sa svima šta nam kao narodu predstoji i sa čim se suočavamo, a ne prebacivanje odgvornosti.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr.) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr.)

Vučić je kazao da su Srbi sa KiM bili na različite načine napadani od prištinskog režima u prethodnom periodu.

- Hvala svima što smo u mogućnosti da predstavimo izvještaj i govorimo o svim ključnim problemima. Nije svrha da se prebaci odgovornost na ovaj dom, niti na naš narod, niti na bilo koga - istakao je Vučić i poručio da od odgovornosti nikada nije bježao već kao predsjednik donosio najteže odluke, kao i da su one bile uvijek u najvećem interesu srpskog naroda i građana Srbije.

Svrha je da izađem pred vas i da iskreno i otvoreno podelim šta nam kao narodu predstoji i sa čim se saučavamo, naveo je Vučić.

Poručio je da će se, kao što je i do sada činio, sa još više snage i srca boriti, posebno, kako je rekao, kad je vidio kako su ga dočekali oni koji su odgovorni za to što se danas zbiva.

- Želim da kažem građanima šta se događa i kakve su posljedice naših postupaka i za šta se borimo i o čemu razgovramo. Danas ću govoriti i ukazati na sve najlošije tačke tzv. francusko - njemačke inicijative i ništa neću da sakrijem - rekao je Vučić i dodao da će govoriti o onim najtežim tačkama, a ne onim ljepšim.

Hoću da budem odgovoran i pošten prema građanima Srbije, nema vlada niti skupština šta da kriju od građana, naveo je Vučić.

Mnogo je pitanja, a malo odgovora

Mnogo je, navodi, pitanja o KiM, više od 600 godina traju, a malo je odgovora.

Podsjetio je i da je egzodus Srba sa KiM počeo 1981. godine.

- Јesmo li ikada razmišljali šta smo sve uradili ili nam je Kosovo postalo samo meta političkog potkusurivanja. Za mene je Kosovo više od toga - naveo je Vučić.

Rekao je da će iznijeti sve ono što je najgore za Srbiju, to su okolnosti, trenutak, momentum, vremenski okvir u kome se sve dešava.

- Danas prisustvujemo nekoj vrsti trećeg svjetskog rata koji će biti obimniji u mjesecima pred nama. Ovaj sukob biće samo teži i veći. Kada imamo to u vidu jasno je da neki mali ne mogu da imaju onoliko slobode kako bi ti mali željeli da imaju i za život i donošenje odluka. Mi smo jedna od retkih zemalja koja sama donosi odluke. Ponosan sam zbog toga na takvu Srbiju - ističe Vučić.

Priština ne želi ZSO, već samo da izazove ratni sukob

Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština na KiM iako je to predviđeno Brisleskim sporazumom još 2013. godine, već samo da izazovu ratni sukob i Srbiju sukobe sa NATO-om i cijelim svijetom, a sebe predstave kao žrtvu i balkanskog Zelenskog, rekao je predsjednik Vučić.

On je naglasio da je prištinski režim počeo da maltretira Srbe na KiM samo sa ciljem da ih unizi i izazove sukob. Dodao je da je cijela igra bila u tome i tada su zato počela hapšenja Srba.

Vučić je rekao da je Priština nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija zakazala izbore u decembru u četiri srpske opštine na sjeveru KiM i onda, iako su obećali da će ih odložiti, samo 12,5 sati prije ozvaničenje te odluke, koju su već znali, poslali specijalce da zazumu prostorije opštinskih izbornih komisija na sjeveru KiM.