latinica  ћирилица
02/02/2023 |  10:37 ⇒ 10:40 | Autor: TANЈUG

Niki Hejli se kandiduje za predsjedničke izbore 2024.

Јedan od ključnih članova kabineta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, Niki Hejli, kandidovaće se za predsjednika SAD iz redova republikanaca 2024. godine, objavio je danas Tajms.
Niki Hejli (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Niki Hejli (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Hejli, koja je dvije godine bila Trampova ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, rekla je da će kandidaturu zvanično objaviti 15. februara, iako je ona ranije obećala da neće izazivati Trampa (76), ukoliko se on ponovo kandiduje.

Tramp je rekao u novembru da zalaže za svoj novi izbor u Bijeloj kući i on je do sada jedini ozbiljan kandidat koji je rekao da je definitivno u trci.

Hejli (51) sebe je predstavila kao dio nove generacije republikanskih lidera.

Hejli, prema anketi Morning konsalta, u prosjeku ima samo tri procenta podrške u republikanskim primarnim anketama javnog mnjenja za predsjedničke izbore 2024, iza Trampa sa 48 odsto, guvernera Floride Rona Desantisa sa 31 odsto i Trampovog potpredsjednika, Majka Pensa, koji takođe ima jednocifrenu podršku.

Prije nego što se pridružila Trampovoj administraciji, Hejli je provela šest godina na funkciji guvernera Јužne Karoline, a 2016. godine kada je Tramp osvojio predsjedničku funkciju, ona je podržala senatore Teda Kruza i Marka Rubija na republikanskim predizborima, rekavši u to vrijeme da je Tramp “sve što guverner ne želi u predsjedniku“.

Kada je Tramp dobio nominaciju, Hejli je rekla da će glasati za njega kao republikanskog kandidata, ali da nije njegov "obožavatelj".