latinica  ћирилица
02/02/2023 |  10:57 | Autor: TANЈUG

Beč: Dvije doživotne kazne zbog pomaganja džihadisti

Sud u Beču izrekao je zatvorske kazne četvorici od šest muškaraca optuženih da su pomogli džihadisti u pripremi terorističkog napada u Beču 2020. godine.
Zatvor - Foto: ilustracija
ZatvorFoto: ilustracija

U tom napadu je napadač (20) ubio četiri osobe u restoranima u centru Beča, a među izrečenim zatvorskim kaznama su i dvije doživotne.

Šestorica optuženih se terete za pružanje pomoći napadaču koji je sam izvršio napad u kojem je povrijeđeno više od 20 ljudi.

Većina optuženih je podržavala militante Islamske države, kao i napadača Kujtima Fejzulaja, ali su negirali da su znali da on planira napad.

Sud je osudio dvojicu od šestorice na doživotni zatvor kao saučesnike u ubistvu.

Јedan od njih je prodao Fejzulaju pušku i municiju korišćene u napadu, a drugi osuđeni na doživotnu kaznu je Hejdajatolah Z. koji je nedjeljama prije napada živio zajedno sa napadačem i pomogao u pripremi oružja za napad.

Јoš dva muškarca osuđena su na 20 i 19 godina zatvora.

Preostala dvojica proglašena su krivim da su članovi terorističke organizacije, ali su oslobođeni optužbi za saučesništvo u ubistvu i osuđeni su na dvije godine zatvora.

Među dvojicom kojima su izrečene blaže kazne je i Arijanit F. sa KiM koji je odvezao napadača u Slovačku u neuspjelom pokušaju kupovine municije.

Od šestorice optuženih, starosti od 22 do 32 godine, pet je osuđeno zbog učešća u terorističkoj organizaciji.

Policija je ubila napadača Fejzulaja koji je državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije.