latinica  ћирилица
02/02/2023 |  11:12 ⇒ 11:33 | Autor: TANЈUG

Vučić: Srbi su barikadama pokušali da se čuje njihov glas (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su se Srbi, kada su podigli barikade na sjeveru KiM krajem prošle godine, trudili i vodili ih disciplinovano i organizovano, da su pokušali da se čuje njihov glas.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Zoran Žestić) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Zoran Žestić)

On je na skupštinskoj sjednici rekao da ih je tada čuo samo jedan mali dio zapadnog svijeta i to za nijansu više "oni preko okeana nego iz Evrope".

Kako je rekao, Srbija u tome nije učestvovala, bila je uz svoj narod, ali Srba su se postidjeli neki iz opozicije zbog barikada.

- Јa nisam jer sam znao da su ustali jer im je dosta svega. U svim depešama, aktima od Brisela, Berlina, stajalo je da Srbija diže barikade i da mora da odgovara, što je prištinski režim koristio želeći sukobe i želeći da pokaže da je Srbija zlo sa kojom mora da se završi, a Srbi protjeraju za sva vremena - rekao je on.

Prema njegovim riječima, najteži sastanci su mu bili u Raški, jer su Srbi bili odlučni da se ne sklanjaju sa barikada.

- Molio sam ih jer su nam važniji njihovi životi jer znam da ovi iz NATO-a ne bi trpjeli. Molio sam ih da se sklone jer sam želio da sačuvam njihove živote. Znam koliko su hrabri, to su bile dramatične noći. Tada su gradovi prelazili bukvalno iz ruke u ruku, kao u filmovima. Mislim da sam uradio dobar posao za njih da ih sačuvam od sukoba. Dajte da pokušampo da sačuvamno naše ljude - rekao je Vučić.

Nakon toga, nastavio je Vučić postaje jasno da nema lakog rješenja ukrajinskog problema, da na Zapadu to postaje sve izraženije, a on izloženiji pritiscima i žestokim napadima, naročito na samitu u Tirani.

Tada je, ističe Vučić, odgovorio "žestoko i srpski", govoreći o svemu što se zbivalo od 1999-2008. godine.

Prema njegovim riječima, tada je prvi put Srbija dobila francusko-njemačku inicijativu, a 4. decembra nešto izmijenjeni papir koji od 13. decembra "postaje neformalni okvir za Srbiju u okviru pristupanja EU"

- Prošlo je na brzinu, prihvatilo ga je i pet članica nepriznavača (nezavisnosti tzv. Kosova). Mi smo na septembarski prijedlog poslali naš prijedlog, sve sa čim jesmo i nismo saglasni, sve što je potrebno da se uradi drugačije - rekao je Vučić.

Ističe da je važno da imaju dobre odnose sa Albancima, ali da Srbi ne stradaju.

- Onda 20. januara u Beograd dolazi petorka, predstavnici najmoćnijih zapadnih zemalja koji su nam rekli da se nadaju da razumijem i da su oni odlučni da riješe probleme, ali da neće da dozvole novu eskalaciju i probleme na Balkanu. U tri rečenice su saopštili da ukoliko se ne prihvati rad na inicijativi i implementaciji, da ćemo se suočiti sa pod jedan -zaustavljanjem pregovora sa EU, pod dva - sa prekidom dolaska investicija i povlačenjem svih investicija i pod tri - sa drugim sveobuhvatnim merama koje moraju da pokažu kako prolaze oni koji se ne usklađuju sa EU - precizirao je Vučić.