latinica  ћирилица
02/02/2023 |  12:32 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Filmovi RTRS-a nagrađeni na Art Festu

Festival posvećen umjetnosti Art Fest održan je prvi put, i to istovremeno, u 11 gradova Srbije i u Banjaluci.
Festval filmova - Foto: RTRS
Festval filmovaFoto: RTRS

Domaćini festivala bili su gradovi Beograd, Novi Sad, Šid, Sremski Karlovci, Valjevo, Niš, Prokuplje, Јagodina, Sjenica, Kovin, Sremska Mitrovica i Banjaluka.

Svaki grad učesnik u lancu Art Festa imao je pravo da formira svoj žiri i da dodijeli svoja priznanja filmovima za koje smatra da se po kvalitetu izdvajaju od ostalih. Od 18 filmova koji su ušli u takmičarski program žiri je birao po tri koji se posebno izdvajaju po vrijednosti. Radio televizija Republike Srpske istakla se izuzetno uspješnom produkcijom, kao i nagrađenim autorima i režiserima. Nagrađeni su Denis Bojić za film "Neki novi Brodvej", Saša Berendika za film "Sreten - zaboravljeni vajar", te Milana Majar za film "Dijadem". 

Ukupni pobjednik festivala je proslavljeni režiser i profesor režije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu Darko Bajić sa filmom "Linija života" koji je nagrađen u svih 12 gradova u kojima festival održan.

Drugo mjesto pripalo je Denisu Bojiću za film "Neki novi Brodvej" koji je stručni žiri nagradio u Sremskoj Mitrovici, Šidu, Sremskim Karlovcima, Јagodini, Beogradu, Nišu, Kovinu i Sjenici. "Sreten - zaboravljeni vajar" Saše Berendike nalazi se na trećem mjestu, a nagrađen je u Prokuplju, Šidu, Beogradu i Banjaluci, dok je ostvarenje Milane Majar "Dijadem" dobilo priznanje kao najbolje u Kovinu.

Osnivač festivala je Miroslav Bata Petrović. Održavanje Art Festa podržalo je Ministarstvo kulture i informisanje Srbije.