latinica  ћирилица
02/02/2023 |  13:24 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Јujić: Posjeta Vučića i pomoć Srbije od izuzetnog značaja

Najavljena posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Srpskoj od izuzetnog je značaja, jer, prema najavama, Vučić ima namjeru da posjeti pojedine nerazvijene jedinice lokalne samouprave i uruči im značajnu finansijsku pomoć, istakla je danas ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić.
Senka Јujić - Foto: RTRS
Senka ЈujićFoto: RTRS

- Ovo nije prvi put da predsjednik Srbije na ovakav način pomaže jedinice lokalne samouprave, koje imaju status nerazvijenih i izrazito nerazvijenih. Svaka vrsta pomoći ovim opštinama puno znači jer su neke od njih u proteklom vremenu, između ostalog, pogođene prirodnim nepogodama kao što su poplave i zemljotres - rekla je Јujićeva i unaprijed zahvalila na najavljenoj pomoći Srbije građanima Srpske.

Јujićeva je istakla da resorno ministarstvo ima dobru saradnju sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Srbije.

Dodala je da se pomoć Vlade Republike Srpske za ove jedinice lokalne samouprave nastavlja i u ovoj godini.

Navela je da se radi o redovnim sredstvima granta za ove opštine u iznosu od 3.000.000 KM, ali i podršci u sufinansiranju projekata kod domaćih i međunarodnih organizacija koji finansiraju projekte jedinica lokalne samouprave.

Resorno ministarstvo je u to ime, u protekloj godini, podržalo realizaciju 16 projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave, u ukupnom iznosu od 300.000 KM.

- Ministarstvo pruža posebnu podršku nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, u cilju smanjenja razlika u stepenu razvijenosti i finansijskog opterećenja u izvršavanju nadležnosti - naglasila je Јujićeva.