latinica  ћирилица
02/02/2023 |  13:29 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Bez saglasnosti o Zakonu o nepokretnoj imovini (VIDEO)

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata danas na prvoj sjednici, održanoj u Narodnoj skupštini, nije postigla saglasnost o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti koji je upućen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske na odlučivanje.
Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda - Foto: RTRS
Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća narodaFoto: RTRS

Na početku prve sjednice Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, koji je predsjedavao sjednicom, upoznao je članove Komisije sa radom i ovlaštenjima rada ovog zajedničkog tijela.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da su klubovi Vijeća naroda razmatrali Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, te da je jedna trećina delegata u Klubu Bošnjaka, koji je pokrenuo mahanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, smatrala da nema povrede, dok je pet delegata ili dvije trećine smatralo da je povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda zbog čega se ovaj zakon našao na usaglašavanju na Zajedničkoj komisiji.

Ona je naglasila da lično smatra da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa, kao što su se izjasnili i ostali klubovi u Vijeću naroda.

Predstavnik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda DŽevad Mahumutović rekao je da Klub Bošnjaka ostaje prvi zahtjevu za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, kako se već izjasnio 4. januara.