latinica  ћирилица
02/02/2023 |  13:54 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Više od devet miliona KM za uređenje i sanaciju vodoprivrednih objekata

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o stanju vodoprivrednih objekata u Republici Srpskoj, na teritorijama koje pripadaju slivu rijeke Save i potrebi nastavka radova na uređenju i sanaciji vodoprivrednih objekata.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Zaduženi su Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da obezbijede neophodna sredstva od 9.300.000 KM sa uračunatim PDV, za provođenje ovih aktivnosti.

Јavna ustanova "Vode Srpske" zadužena je da u cilju provođenja ovih aktivnosti provede postupak javnih nabavki u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

U Informaciji je navedeno da je u periodu od 2020-2022 godine sanirano i uređeno 445 kilometara primarne kanalske mreže i 422 kilometra sekundarne kanalske mreže, a ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 13.200.000 KM sa PDV-om.

Sa do sada izvedenim radovima, sanirano je i uređeno oko 75 odsto vodoprivrednih objekata, odbrambenih i obodnih nasipa i hidromelioracionih mreža primarnih, sekundarnih i tercijarnih kanala koji gravitiraju slivu rijeke Save, navedeno je u saopštenju Birao Vlade za odnose s javnošćšu.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o potrebi finansiranja Projekta dogradnje i proširenja sistema protivgradne zaštite Republike Srpske.

Zaduženi su Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da obezbijede sredstva u iznosu od 11.704.222 KM sa PDV-om za realizaciju prve faze Projekta dogradnje i proširenja sistema protivgradne zaštite Republike Srpske.

U obrazloženju Informacije se navodi da je ovaj projekat, u vremenu klimatskih promjena jedini adekvatan odgovor u cilju zaštite od grada poljoprivredne proizvodnje, imovine i lica, zbog čega je ovo projekat od posebnog značaja za Republiku Srpsku, te postoji opravdan interes da se obezbijede sredstva za njegovo finansiranje.

Projekat će se provoditi u dvije faze, a predviđena je i nabavka aviona za protivgradnu zaštitu sa ugrađenim aviogeneratorom, kupovina radara za radarski centar u Trebinju, kao i izgradnja objekta sa infrastrukturom i putem, kao i projektovanje i izgradnja 60 dodatnih automatskih protivgradnih stanica, te 208 prizemnih generatora srebro-jodida.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o potrebi finansiranja remonta tehničke opreme za operativne poslove protivgradne zaštite.

Zaduženi su Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da obezbijede sredstva u iznosu od 775.000 KM sa PDV-om za remont tehničke opreme za operativne poslove protivgradne zaštite.

Na današnjoj sjednici donesena je i Odluka o izradi strategije održivog razvoja Republike Srpske za period 2024-2030. godina.

Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o Politici medijske i informacijske pismenosti u Republici Srpskoj za period 2023-2027. godina.