latinica  ћирилица
02/02/2023 |  14:04 | Autor: RTRS

Ambasada Rusije: Prije "raskrinkavanja" provjeriti podatke i ne širiti laži

Ambasada Ruske Federacije u BiH sugerisala je pojedinim medijima u BiH koji šire lažne informacije da provjere pouzdane podatke, kako ne bi protivriječili Vašingtonu koji izdvaja milione dolara za antirusku propagandu.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

- Obratili smo pažnju na publikacije u medijima o aktivnostima sajta raskrinkavanje.ba, koji se već nekoliko godina bavi "analizom" svjetskih vijesti, između ostalog, ruskih. Nazivajući to "provjerom činjenica", autori portala šire lažne informacije i dovode u pitanje pouzdane podatke - navodi se u komentaru.

Јedna od tema koju je ovaj izvor spinovao u pokušaju da privuče više čitalaca, dodaju iz Ambasade, bila je o američkim vojno-biološkim programima koji su se sprovodili u laboratorijama na teritoriji Ukrajine.

Autori takvih "istraživanja", ističe se u komentaru, usudili su se da pretpostave da je razvoj i modifikacija virusnih patogena, uključujući kovid 19, na ukrajinskim poligonima "teorija zavjere".

O neosnovanosti takve pretpostavke svjedoče zvanične izjave Vašingtona - koordinator Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD DŽon Kirbi potvrdio je da su američki i ukrajinski vojni biolozi radili na "naučnim" projektima u Ukrajini, koji su bili naglo obustavljeni čim je započela specijalna vojna operacije za zaštitu Donbasa, očigledno kako bi se izbjeglo njihovo otkrivanje, navodi se.

Osim toga, dodaje se u komentaru, tokom specijalne vojne operacije dobijeni su brojni dokumenti koji potvrđuju prirodu istraživanja koja su se sprovodila u ukrajinskim biolaboratorijima.

- S tim u vezi, željeli bismo dati jedan prijateljski savjet novinarima ovog portala - ako ste već preuzeli odgovornost da se pozabavite "raskrinkavanjem", onda se potrudite barem provjeriti sa priručnicima iz Vašingtona kako im ne biste protivrečili. I još nešto - bilo bi lijepo pogledati vaš medijski izvještaj o tome koliko ste novca dobili od tih 80 miliona dolara koje su SAD izdvojile za antirusku propagandu. I već na osnovu odgovora na ovo pitanje biće moguće izvući zaključak o tome koliko je vaš resurs pouzdan - konstatuje se u komentaru ruske Ambasade.