latinica  ћирилица
02/02/2023 |  14:15 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Tegeltija predložen za guvernera u Svjetskoj banci (VIDEO)

Savjet ministara usvojio je zaključak kojim se predlažu predstavnici BiH u međunarodnim finansijskim institucijama i to Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondom i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.
Sjednica Savjeta ministara BiH - Foto: RTRS
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: RTRS

Ministarstvo inostranih poslova dostaviće ovaj prijedlog Predsjedništvu BiH u dalju proceduru odlučivanja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto predložena je za guvernera u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, dok je za njenog zamjenika predložen ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajuće Zoran Tegeltija predložen je za guvernera u Svjetskoj banci, a za zamjenika guvernera predložen je ministar komunikacija i prometa Edin Forto.

U MMF-u za guvernera je predložen ministar odbrane i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Zukan Helez, a za zamjenika guvernera ministar civilnih poslova Dubravka Bošnjak.

Savjet ministara prihvatio je na današnjoj sjednici zahtjev Agencije za rad i zapošljavanje BiH da se, zbog redovnog odvijanja radnih procesa, produži mandat vršiocu dužnosti direktora ove agencije Vedadu Hindiji.

Hindiji je mandat produžen, počevši od 1. februara do okončanja konkursne procedure, a najduže tri mjeseca.

Ranije je Hindija imenovan za vršioca dužnosti direktora Agencije za rad i zapošljavanje do 31. januara, jer je direktor podnio ostavku zbog preuzimanja poslaničkog mandata, a Savjet ministara zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da raspiše javni konkurs za popunu te pozicije.

Istovremeno je dužnosti direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH na lični zahtjev razriješen Slavko Matić, koji je preuzeo poslanički mandat, a za vršioca dužnosti direktora na period od tri mjeseca imenovan je Mijo Krešić, počevši od danas, navodi se u saopštenju Savjeta ministara.

Ministarstvo civilnih poslova zaduženo je da, na osnovi Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Savjeta ministara i drugim imenovanjima, raspiše javni konkurs za izbor i imenovanje direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH.