latinica  ћирилица
02/02/2023 |  14:15 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Osude uvreda imama iz Kozarca (VIDEO)

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor najoštrije je osudio vrijeđanje srpskog naroda, pravoslavnih vjernika i SPC imama iz Kozarca Amira Mahića, na konferenciji za novinare, koju je organizovao s predstavnicima političkih partija i nezavisnih odbornika u Skupštini grada.
Kozarac - Foto: RTRS
KozaracFoto: RTRS

Јavor je naglasio da je iznenađen govorom mržnje glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac Amira Mahića.

Istakao je da je veoma razočaran takvom izjavom, pogotovo datom na Savindan, 27. januara, kada je Mahić srpskog svetitelja nazvao sektašem i začetnikom fašizma na ovom području.

Јavor smatra, da je to veoma osjetljiv momenat i govor mržnje kojim treba da se pozabave nadležni organi i institucije u Prijedoru i na nivou Republike Srpske.

Istovremeno je pozvao građane Prijedora da budu mirni i dostojanstveni, te da ne nasjedaju na provokacije, kako bi nadležni odradili svoj posao u ovom slučaju.

Pozvao je i Islamsku zajednicu BiH, grada Prijedora i susjednih opština da se ograde od ovih stavova, te najavio da će naredne sedmice povodom ovih događanja sazvati posebnu sjednicu Skupštine grada.

Potpredsjednica Skupštine grada Prijedora Azra Pašalić osudila je izjave Mahića i navela da je njegov govor o Svetom Savi povrijedio vjerske osjećaje Prijedorčana pravoslavne vjeroispovijesti.

Predsjednik prijedorskog Gradskog odbora SNSD-a Dragoslav Kabić rekao je da se skandalozna izjava imama iz Kozarca mora osuditi i da istražni organi moraju sprovesti postupak da se vidi kako i zašto neko širi vjersku mržnju među građanima Prijedora.

- Bojim se da iza svega toga ne stoji sam imam, nego da je to neka druga politička pozadina partija koje loše stoje na teritoriji BiH, a pogotovo Republike Srpske i koje žele na ovaj način da pridobiju neke političke poene - rekao je Kabić.