latinica  ћирилица
02/02/2023 |  14:19 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Konaković: Tužno je da SDA Republiku Srpsku smatra inostranstvom

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković ocjenjuje da je tužno to što SDA smatra da je njegov odlazak u Banjaluku njegova prva zvanična posjeta kao ministra kao i činjenica da oni Republiku Srpsku smatraju inostranstvom.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

On je naveo da SDA "sarajevocentričnom" mahalskom politikom pokazuje nemar prema ostalim dijelovima BiH, te da se takav odnos ne pokazuje samo prema Republici Srpskoj već i dijelovima Federacije BiH /FBiH/ u udaljenim krajevima.

- Njihovi mediji i njihovi stavovi da moj odlazak u moju Banjaluku znači moju prvu zvaničnu posjetu kao ministra spoljnih poslova potvrđuju to što ja govorim nekoliko godina, a to je da je Republika Srpska entitet preciziran i pozicioniran Dejtonskim sporazumom - istakao je Konaković.

On je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara rekao da je u Banjaluku išao kao predsjednik Naroda i pravde, te da se tamo sastao sa kolegom iz SNSD-a, Miloradom Dodikom sa kojim je razgovarao o normalizovanju odnosa u BiH.

On kaže da je išao i zato da se počen raditi u interesu ljudi, da prestanu blokade i da napokon vlast dobije smisao, a da političari ne dobijaju plate na konfliktu nego na onome što su obećali ljudima.

Komentarišući navode SDA da entiteti ne mogu biti uključeni u pitanja spoljne politike, Konaković je naglasio da je šef spoljne politike Predsjedništvo BiH, kao i da svakodnevno komunicira sa članovima tog tijela sa kojima usaglašava stavove, te da ne vidi razlog zašto o tome ne bi mogao razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa Dodikom, Konaković je dodao da je dogovoreno da se formira ekspertski-pravni tim koji će se baviti pitanjem Hidroelektrane "Buk Bijela", kao i da će jedan krak auto-puta prema Beogradu ići preko Goražda prema Sandžaku.

Konaković je istakao i da o pitanju rusko-ukrajinskih odnosa u BiH postoje različiti stavovi, kao i da je dao uputstvo ambasadama, diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH pri međunarodnim organizacijama da u svojim stavovima prate EU, te da tako i glasaju.

On je dodao da je juče razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, kao i da je već tri puta razgovarao sa kolegom iz Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom te za početak naredne sedmice najavio posjetu Briselu gdje će razgovarati sa zvaničnicima EU.

Konaković je naglasio da iz tehničkih razloga njegova prva posjeta kao ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara neće biti u zemlje regiona.