latinica  ћирилица
02/02/2023 |  14:33 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Od naredne godine Željeznice Srpske ulaze u holding (VIDEO)

Preduzeće Željeznice Republike Srpske će u 2024. godinu ući organizovane kao holding sa tri zavisna preduzeća – za prevoz putnika, kargo i infrastruktura, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora ove kompanije Slađan Јović i istakao da je zadovoljan poslovanjem u prošloj godini.
Godišnja konferencija za novinare ŽRS - Foto: SRNA
Godišnja konferencija za novinare ŽRSFoto: SRNA

Јović je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare rekao da su Željeznice Republike Srpske uspješno poslovale u 2022. godini s aspekta prevoza robe i putnika, kao i smanjenja vanrednih situacija na prugama i putnim prelazima.

On očekuje da će ova godina biti rekordna za Željeznice kada su u pitanju ugovoreni poslovi i naveo da su za potrebe Elektroprivrede Srbije ugovoren četvoromjesečni prevoz 400.000 tona uglja na potezu Ploče-Zvornik, uz već postojeći transport od Prijedora do Zvornika, kao i za potrebe Elektroprivrede Slovenije prevoz od 10. februara iz Prijedora treba da se preveze 300.000 tona uglja.

U prošloj godini prihod od prevoza robe veći je za 7,5 miliona maraka. To je ostvareno sa smanjenim brojem izvršilaca uz maksimalno upošljavanje vlastitih kapaciteta.

- Možemo da kažemo da je ovo jedna od najuspješnijih poslovnih godina u smisli količina, roba je nešto ispod, ali u ukupnom prihodu je to maksimalan prihod koje su ŽRS ostvarile u 2022. - rekao je v.d. direktora poslova operacija prevoza Željko Radić.

Povećanje prevoza robe neizbježno prate zahtjevi za poboljšanje infrastrukture koja bi podigla nivo bezbjednosti, ali i brzine vozova.

- Zajedno sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske dobili smo 85.000.000 evra bespovratnih sredstava od EIB-a, ostalo su kreditna sredstva. U toku su pregovori. Očekujemo da ćemo do kraja godine možda imati i raspisan tender za izvođenje radova - naveo je v.d. izvršnog direktora infrastrukture Dragan Zelenković.

Pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove Slobodan Kaurinović kaže da su "Željeznice Republike Srpske" zadržale stabilnost i likvidnost, a sve obaveze servisirale, a da će finansijski pokazatelji rada za prošlu godinu biti u skladu sa zakonom predstavljeni javnosti 28. februara, kada će biti dostavljeni APIF-u i Banjalučkoj berzi.

Јasnije pokazatelje Željeznice Srspke imaće kada se završi konverzija duga u kapital, kako je to u procesu restrukturiranja predviđeno kreditnim sporazumom sa Svjetskom bankom, odnosno kada se formira holding sa tri zavisna preduzeća.