latinica  ћирилица
02/02/2023 |  15:05 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

U Laktašima položen kamen temeljac za novi pogon za proizvodnju elektronike (FOTO/VIDEO)

U Laktašima je položen kamen temeljac za novi pogon za proizvodnju industrijske elektronike. U novom pogonu posao će dobiti 400 radnika.
Kompanija Iskra - otvaranje - Foto: RTRS
Kompanija Iskra - otvaranjeFoto: RTRS

Iskratel je u Laktašima osnovana 2007. godine kao kćerka firma matične firme Iskra Slovenija.

Kompanija Iskra - otvaranje (Foto: RTRS)

Temeljac su položili predsjednik Republike Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić i članovi uprave slovenačke kompanije Iskratel.

Dodik je istakao je da je otvaranje novih pogona kompanije Iskratel  u Laktašima pokazatelj da je Srpska otvorena za nove investicije i da nudi dobar poslovni ambijent za ulaganje.

Dodik je rekao da je zahvalan investitorima iz Slovenije, a koji će investicijom većom od 15 miliona evra obezbijediti posao za 500 radnika.

- To je za nas veliki resurs i investicija više od 15 miliona evra. Mladi će imati priliku da se zaposle u jednoj profitabilnoj industriji koja nudi optimalne radne uslove - izjavio je Dodik.

Kompanija Iskra - otvaranje (Foto: RTRS)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je zadovoljstvo što je vlasnik slovenačke kompanije "skra izabrao Republiku Srpsku za investiranje i najavio da će veoma brzo veliki investitor doći na području Prnjavora.

Nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju novog postrojenja kompanije Iskratel u Laktašima, Višković je rekao da je Srpska u vrhu svjetskih rang lista po investicionim olakšicama za manje zajednice.

Ministar privrede Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je danas da polaganje kamena temeljca za izgradnju novog postrojenja kompanije Iskratel u Laktašima pokazuje da je Srpska sigurno mjesto za strane investicije.

Mitrović je rekao da Republika Srpska ima povoljan privredni ambijent i da se za takvo stanje potrudila prije svega Vlada Srpske sa svojom poreskom politikom i sistemom obrazovanja.

Kompanija Iskra - otvaranje (Foto: RTRS)

Vlasnik kompanije Iskra Dušan Šešok rekao je danas, nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju novog pogona ove kompanije u Mahovljanima kod Laktaša, da se odlučio za investiranje u Republiku Srpsku zbog pozitivne poslovne klime i podrške grada i Vlade Srpske.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić naveo je da je ovo veliki dan za Laktaše i Republiku Srpsku jer je jedna prepoznatljiva kompanija odlučila da investira u ovu lokalnu zajednicu.

Izvođač radova je Baupartner iz Lukavca.

Iskra Slovenija je kompanija koja je osnovana 1946. godine sa tradicijom dugom 76 godina u proizvodnji industrijske elektronike, energetike i telekomunikacione opreme.

Kompanija Iskra - otvaranje (Foto: RTRS)

Iskratel je u Laktašima osnovana 2007. godine kao kćerka firma matične firme Iskra Slovenija.

Trenutno se bavi proizvodnjom industrijske elektronike, TV antena, kondenzatora, te brizganjem termoplasta i duroplasta.