latinica  ћирилица
02/02/2023 |  15:16 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Gucatiju i Haradinaju po četiri godine i tri mjeseca zatvora

Liderima udruženja veterana terorističke OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečena je zatvorska kazna u trajanju od po četiri godine i tri mjeseca, čime je okončan žalbeni postupak u ovom procesu pred Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu.
Pripadnici tzv. OVK (izvor: RTS) -
Pripadnici tzv. OVK (izvor: RTS)

Oni su ranije okrivljeni po pet tačaka optužnice, dok su po jednoj oslobođeni.

Apelaciono vijeće potrvdilo je kaznu po prvoj, trećoj, četvrtoj i petoj tački optužnice, dok se Gucati i Haradinaj oslobađaju krivice po drugoj tački, na osnovu četiri žalbena argumenta.

Novom presudom poništena je prvobitna kazna od po četiri i po godine zatvora, a donesena je i odluka da okrivljeni moraju da plate novčanu kaznu u iznosu od po 100 evra.

Panel Apelacionog suda odbio je argumente Haradinaja o greškama pretresnog panela i potvrdio da je izvršena povreda tajnosti postupka.

Pored toga, panel je odbio žalbe okrivljenih u vezi sa krivičnom odgovornošću zbog objavljivanja identiteta zaštićenih svjedoka i njihovog zastrašivanja.

Panel Apelacionog suda navodi da pretresni panel nije donio pogrešne zaključke o težini krivičnih djela, da je brižljivo razmotrio sve okolnosti, uključujući poređenje uloga Gucatija i Haradinaja prema njihovim funkcijama, te da kazne nisu pogrešno odmjerene.