latinica  ћирилица
02/02/2023 |  16:18 | Autor: SRNA

RVI: Među prioritetima usklađivanje osnovice obračuna lične invalidnine

Prioriteti Saveza ratnih vojnih invalida /RVI/Republike Srpske u 2023. godini biće usklađivanje osnovice za obračun lične invalidnine sa neto platom u prethodnoj godini i da lijekovi sa liste B budu besplatni za ratne vojne invalide, rekao je predsjednik Saveza Dragan Vrhovac, koji je danas reizabran na ovu funkciju.
Dragan Vrhovac - Foto: RTRS
Dragan VrhovacFoto: RTRS

Vrhovac je nakon današnje sjednice u Prnjavoru rekao novinarima da je neto plata u Republici Srpskoj krajem prošle godine iznosila oko 1.140 KM, a da je iznos lične invalidnine oko 791 KM, što znači da je potrebno još oko 350 KM da bi se dostigao nivo obračuna osnovice na neto platu iz 2022. godine.

Vrhovac je naveo da je teško stanje i kod zdravstvene zaštite s obzirom na godine života, ratne posljedice, ranjavanje, povrede, da najviše ratnih vojnih invalida stalno koristi lijekove.

- Tražićemo da lijekovi sa liste B budu besplatni za ratne vojne invalide, da se čekanja na specijalistički pregled ograniče na najduže period od jednog mjeseca, a ne kao što je sada i po pet-šest mjeseci - dodao je Vrhovac.

On je napomenuo da je ispred zdravstvenih ustanova u lokalnim zajednicama potrebno obezbijediti dovoljan broj mjesta za parkiranje vozila kojima dolaze ratni vojni invalidi.

- Valjda smo zaslužili da negdje možemo zaustaviti vozilo. Pred Kliničkim centrom u Banjaluci nema nijedno mjesto jasno obilježeno za potrebe ratnih vojnih invalida - pojasnio je Vrhovac.

On je dodao i da postoje problemi sa stambenim zbrinjavanjem, djelimično je poboljšano stanje sa banjskom rehabilitacijom, kao i da su skoro u potpunosti prestali pričati o zapošljavanju jer je mali broj radno sposobnih ratnih vojnih invalida.

Redovnoj sjednici prethodila je Izborna skupština Saveza RVI na kojoj su izabrani novo rukovodstvo i članovi Predsjedništva, a Vrhovac je reizabran za predsjednika Saveza.