latinica  ћирилица
02/02/2023 |  17:03 ⇒ 17:04 | Autor: SRNA

Košarac: Kadrovi iz Srpske okupljeni oko politika Vlade i NSRS

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da će kadrovi iz Republike Srpske na nivou BiH biti okupljeni oko politika Vlade Srpske i zaključaka Narodne skupštine koji su za njih obavezujući, te ostati dosljedni realizaciji razvojnih projekata za Republiku Srpsku.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Riječ je o energetskim projektima kao Buk Bijela. Savakako tu uključujemo novu istočnu interkonekciju kao primarno pitanje za Republiku Srpsku i njenu gasifikaciju - rekao je Košarac.

Košarac vjeruje da je ostalo u prošlosti vrijeme blokada prouzrokovanih politikama SDA i da će agilnošću novih ministara i novom politikom u Savjetu ministara definisati mnoga pitanja značajna za građane i privrednike Republike Srpske i Federacije BiH.

- Vjerujem da će biti pitanja o kojima se nećemo slagati ali ćemo na adekvatan način, prije svega mi iz Republike Srpske, bazično biti orijentisani na dosljednu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, afirmaciju ustavnog kapaciteta Republike Srpske i Ustava BiH - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je poslije prve sjednice Savjeta ministara rekao da je protekla u pozitivnoj atmosferi, te izrazio uvjerenje u raspoloženje ministara da na adekvatan način, uz međusobno uvažavanje i razumijevanje politike i političkih stavova, ulože dodatnu energiju da tamo gdje eventualno ne postoji saglasnost dođu do rješenja.

Košarac je podsjetio i na regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan koja bi trebalo biti podržana od federalnih struktura jer je dobra za svakog privrednika kako Republike Srpske tako i FBiH.

- Za nas je važno da obezbijedimo prohodnost za implementaciju projekata koji su važni za Republiku Srpsku i njene građane i da prestane ta praksa da Sarajevo blokira razvoj Republike Srpske - naglasio je Košarac.

On je ukazao da su u prethodnom periodu, kada je riječ o infrastrukturnim projektima važnima za privredu, u kontinuitetu bili blokirani iz FBiH, odnosno od SDA.

Košarac je napomenuo da je danas razgovarao i sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem o Trgovskoj gori i da su ocijenili da Ministarstvo spoljnih poslova u prethodnom periodu nije bilo aktivno uključeno u rješavanje tog problema.

- Zajednička koncepcija Konakovića i mene je da u narednim danima zagovaramo kontakte kako u međunarodnim institucijama tako i u Hrvatskoj i Sloveniji, cijeneći da je važno da imamo afirmisanu i kredibilnu diplomatsku inicijativu kada je u pitanju naša potreba da se traži drugo rješenje da na Trgovskoj gori ne bi došlo do izgradnje odlagališta - objasnio je Košarac.

On smatra da je značajno da svi budu okupljeni oko zaključka Predsjedništva BiH čiji predlagač je bio Milorad Dodik, sada predsjednik Republike Srpske, i da sve institucije budu okupljene oko te aktivnosti da se Hrvatska onemogući da izgradi nuklearno odlagalište na Trgovskoj gori.

Košarac je rekao da je sa Konakovićem razgovarao i o nekim procesima koji se vode u Briselu, te da smatraju da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa svoje kapacitete želi da ojača u Misiji BiH u EU, i u tom kontekstu će zagovarati da zaposlena lica u tom ministarstvu aktivno učestvuju u Briselu.

On je naveo da je bilo riječi i o energetskim projektima, prije svega o projektu "Buk Bijela", te da smatra da su se razumjeli.

- Mislim da ovo nije nikakav istorijski događaj i da je normalno da dva ministra imaju komunikaciju, da predsjednici političkih partija imaju komunikaciju - ocijenio je Košarac.