latinica  ћирилица
02/02/2023 |  18:06 | Autor: SRNA

Dačić: Dijalog u kritičnoj fazi, Amerika pozdravlja konstruktivan stav Vučića

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Vašingtonu da se dijalog Beograda i Prištine nalazi u kritičnoj fazi, a da SAD pozdravljaju konstruktivan stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

- Taj stav je jasno definisanje šta mi ne prihvatamo, odnosno šta mislimo da su crvene linije, a to je prije svega ulazak /samoproglašenog/ Kosova u UN i druge međunarodne organizacije, ali i stav da Zajednica srpskih opština nije nešto o čemu treba pregovarati već nešto što bi trebalo prvo uraditi - rekao je Dačić, koji je prisustvovao Molitvenom doručku.

Dačić je rekao da je glavni događaj za njega tokom posjete SAD bio razgovor sa savjetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, prenosi Tanjug.

- Sada se nalazimo u kritičnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine kada s jedne strane imate Beograd koji ima konstruktivnu ulogu, a sa druge Prištinu i kako na to gledaju svjetske sile - rekao je Dačić.

On je dodao da se poslije dugo godina došlo u situaciju da Beograd sada niko ne označava kao prepreku u razgovorima i pregovorima već su kritike usmjerene, prije svega, ka premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju.

- Naše je uvjerenje da Kurti ne želi zajednicu srpskih opština i da se on protivi bilo kakvom mirovnom dogovoru. Stoga je uloga Srbije veoma značajna i to su najvažniji rezultati ove posjete. Da vidimo koliko se promijenila pozicija SAD - rekao je Dačić.

Molitveni doručak održava se svakog prvog četvrtka u februaru, a učesnicima skupa tradicionalno se obraća predsjednik SAD. Taj značajan događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinjak zemalja.