latinica  ћирилица
02/02/2023 |  18:18 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

"Srbi u vihoru svijeta": Ništa nas ne smije udaljiti od povratka na Kosmet (VIDEO)

Srpski narod, pred kojim su mnoga iskušenja, mora da sačuva mudrost, bude strpljiv i hrabar, kaže "ne" kada je to potrebno i ništa ne potpisuje što bi ga udaljilo od povratka na Kosmet, rečeno je u Beogradu na panel diskusiji "Srbi u vihoru novog svijeta".
Srbija - panel - Foto: RTRS
Srbija - panelFoto: RTRS

Organizator je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

U vremenu kad se gradi neki novi svijet, srpski narod mora da očuva svoje jedinstvo. Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović kaže da su se kontinuirani napadi na stubove identiteta srpskog naroda, uglavnom dešavali kroz zakulisne akcije. Zato smatra da je važno da se odbranom identiteta, a KiM su njegov simbol, na svaki način ojača ta snaga.

- Srbija i Srpska ne moraju uvijek imati identične poglede na događaje u svijetu, ali u jednom bi uvijek morali biti složni, a to je da nađu snagu i način da se odbrani opstanak, identitet, kultura i vjera - rekao je Cicović.

Francusko-njemački plan o KiM-u, za sociologa Slobodana Antonića je u stvari ultimatum koji je Srbija dobila. On je ponovio poziv da se taj ultimatum odbije. Smatra da treba neprestano raditi na mirnoj reintegraciji Kosova, ali da se ostave i druge mogućnosti, imajući u vidu promjenu međunarodne situacije.

- Sada kad se odlučuju neke važne stvari, prije svega za Kosovo, treba imati mudrosti i hrabrosti da odbijemo ono što se mora odbiti i da sačekamo bolje vrijeme koje mora da dođe - dodao je Antonić.

Učesnici skupa pokušali su dati odgovor kako će se uspostaviti svijet u budućnosti i koje su posljedice za srpsku naciju. Dešavanja u Rusiji i Ukrajini usko su vezana i za naš prostor i za riješavanje srpskog pitanja.

- Sistem koji je do juče bio nedodirljiv, počeo je da pokazuje svoje slabosti. Amerika i njena imperijalna moć da vlada svijetom dovedena je u pitanje. Monopolarni svijet više ne postoji, tu je sad i Rusija koja je riješila da pokaže da je i dalje svjetska sila - prokomentarisao je prof. dr Milimir Mučibabić, sociolog i član Senata Republike Srpske.

Istoričar prof. dr Aleksandar Raković dodao je da je rješenje srpskog pitanja je ujedinjenje Srba u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj gori.

- Mnogo toga naravno zavisi od ishoda rata u Ukrajini, u smislu ruskog slamanja zapadnog imperijalizma. Tada će se sigurno otvoriti put za rješenje srpskog pitanja i mir u srpskom narodu. A rješenje srpskog pitanja je ujedinjenje Srba u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj gori - zaključuje Raković.

Zaključeno je da bi 21. vijek trebalo da bude period naših integracija, ali i premoštavanja svih nametnutih podjela uz održavanje kulturnog i duhovnog jedinstva u demokratskoj državi budućnosti.