latinica  ћирилица
02/02/2023 |  21:19 ⇒ 21:22 | Autor: sputniknews.com

Mađarska: Ukrajina mora da garantuje prava manjina ako želi u EU

Ukrajina mora da garantuje prava nacionalnih manjina na svojoj teritoriji ako želi da bude članica Evropske unije, izjavila je mađarska predsjednica Katalin Novak agenciji MTI.
Budimpešta - Foto: RTRS
BudimpeštaFoto: RTRS

- Na tu temu postoji zajednički stav, s obzirom na to da oni koji znaju o tom problemu, uključujući predsjednike Austrije i Italije, podržavaju mađarsku manjinu u Zakarpatskoj oblasti - rekla je ona na sastanku sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom.

Ona je podsjetila da u Zakarpatskoj oblasti živi 150.000 Mađara kojima je veoma važno da mogu da koriste maternji jezik u svakodnevnom životu.

- Mi ćemo sve uraditi da u potpunosti garantujemo prava naših manjina koje žive u Ukrajini - naglasila je Novak.

Mađarska predsjednica je navela da posljednje izmjene ukrajinskog zakona ne vode u pravom smjeru i lišavaju mađarsku manjinu mogućnosti da realizuju njihova prava. To je razlog što se u Zakarpatskoj oblasti održavaju protesti protiv manjina.

Novak je dodala da je u pismu ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom napisala primjedbe na temu zakona o nacionalnim manjinama, a koji se odnosi na položaj Mađara u Zakarpatskoj oblasti, ali on nije na to odreagovao.

Ranije je ukrajinski ombudsman za zaštitu jezika Taras Kremin izjavio da u školama u ​​Zakarpatskoj oblasti Ukrajine, gdje živi mnogo etničkih Mađara, postoje problemi sa organizovanjem nastave na ukrajinskom jeziku.

U oktobru 2022. godine vlasti grada Mukačeva u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine odlučile su da demontiraju mađarske simbole - spomenik turul ptici koji se nalazi u zamku "Palanok", i zamijene ga ukrajinskim trozupcem.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da će zbog toga biti izražen protest predstavniku ukrajinske ambasade.

Tenzije u odnosima između Ukrajine i Mađarske izazvale su diskusije o ukrajinskom zakonu o obrazovanju koji značajno smanjuje mogućnost obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.

Zakon je stupio na snagu 28. septembra 2017. i trebalo je da bude uveden u fazama do kraja 2020. godine.

Sijarto je rekao da će Mađarska nastaviti da blokira održavanje ministarske sjednice komisije Ukrajina-NATO jer nema napretka u rješavanju pitanja koja brinu Budimpeštu.