latinica  ћирилица
03/02/2023 |  07:04 ⇒ 11:19 | Autor: Agencije

Skupština Srbije nastavlja posebnu sjednicu o KiM

Skupština Srbije nastaviće danas posebnu sjednicu o Kosovu i Metohiji.
Skupština Srbije (foto:FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs) -
Skupština Srbije (foto:FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs)

Na dnevnom redu posebne sjednice je Izvještaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara.

Sjednici je juče prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, koji je iznio plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu, govorio je i o tzv. francusko-njemačkoj inicijativi, a kao posebno tešku istakao tačku 4. i to drugi stav, u kojem se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Vučić je na kraju zasjedanja rekao da bi bilo katastrofalno za Srbiju da ulazi u bilo kakve sukobe i dodao da zato brine zbog onoga što se sprema u Prištini.

- Zato vas ne razumijem. Počinju studentski protesti protiv Zajednice srpskih opština. Srbi će biti ugroženiji i naravno da o tome moramo da vodimo računa - rekao je Vučić.

On je istakao da će bez obzira koliko različito mislili morati da se što je moguće više jedinstveno bore za otadžbinu kojoj neće biti lako u narednom periodu.

Osvrćući se na raspravu o francusko-njemačkom prijedlogu, Vučić je rekao da prvi put nema pominjanja međusobnog priznanja i dodao je da danas u Skupštini Srbije niko to nije želio da primijeti.