latinica  ћирилица
03/02/2023 |  09:02 ⇒ 09:09 | Autor: Agencije

Sjevernokorejski hakeri ukrali najviše kriptovaluta na svijetu

Sjeverna Koreja, koja se smatra za tehnološki nerazvijenu zemlju, predvodnica je u krađi kriptovaluta na globalnom nivou.
Bitkoin započeo trgovanje na velikoj berzi -
Bitkoin započeo trgovanje na velikoj berzi

Hakeri iz Sjeverne Koreje su naime prošle godine ukrali digitalnog novca u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara, naveli su iz kompanije Čajnalizis, koja se bavi analizom blokčejn tržišta. Ovo je četiri puta veća suma od one koju su uspjeli da uzmu u 2021. godini.

Koliko je to ozbiljna brojka pokazuje podatak da se sjevernokorejskim hakerima pripisuje skoro polovina vrijednosti ukradenih kriptovaluta na planeti. Prošle godine je nelegalnim metodama otuđeno 3,8 milijardi dolara digitalnog novca. Ovo je za pola milijarde dolara više nego što je ukradeno 2021. godine.

Većina tog iznosa prošla je kroz tastature sjevernokorejskih hakera. Sumnja se da su oni podržani od strane države i da će dio tog novca biti iskorišćen za nastavak finansiranja razvoja nuklearnog naoružanja. Naime, američki analitičari su  već izračunali da će trećina tog novca završiti u programu za razvoj oružja.

U ovom izvještaju se navodi da postoje ozbiljne indicije da je Sjeverna Koreja uključena i u pranje digitalnog novca i NFT- ova koje su ukrali drugi hakeri, kao i da je uključena u neke akcije grupe Lazarus koja je naveliko krala kriptovalute.