latinica  ћирилица
03/02/2023 |  11:02 ⇒ 19:02 | Autor: RTRS

Mitrović: Ugovorima za kompaniju "Orao" do lakšeg poslovanja (VIDEO)

Namjenska industrija "Orao" sa remontom avionskih motora kao primarnom djelatnošću , u novu poslovnu godinu ulazi sa novim planovima i ugovorima koji će obezbijediti stabilnost poslovanja i sigurna primanja za 343 radnika.
Ministar Vojin Mitrović posjetio kompaniju Orao - Foto: SRNA
Ministar Vojin Mitrović posjetio kompaniju OraoFoto: SRNA

Republika Srbija je strateški partner ovog preduzeća i Ministarstvo privrede i preduzetništva će u saradnji sa resornim ministarstvima iz Srbije, pomoći da "Orao" dobije dobre ugovore koji će omogućiti komotnije poslovanje u ovoj godini, izjavio je ministar Vojin Mitrović nakon današnje posjete preduzeću "Orao" u Bijeljini.

U "Orlu" rade i na osvajanju remonta novog motora koji će obezbijediti prihode u narednih desetak godina.

Dvadesetrogodišnji radnik Orla Aleksandar Došlo , zaposlen je u Orlu ubrzo po završetku srednje stručne škole. Radi na poslovima galvansko-hemijske zaštite.

- Uslovi su odlični, posla ima i plate su redovne - rekao je Došlo.

U ovoj namjenskoj industriji kojoj je primarna djelatnost remont avio-motora, radi 343 radnika, od kojih je 104 sa visokom stručnom spremom.

- "Orao" je firma u kojoj možete naći dosta različitih proizvodnih tehnologija tako da postoji mnogo tog što bi jedan mladi inženjer mogao da nauči i dosta znanja koje bi mogao da stekne tokom rada - rekla je Јelena Đujić diplomirani inženjer mašinstva u AD "Orlu".

Oko devet miliona maraka bila su dugovanja ovog preduzeća po osnovu poreza i doprinosa. Izmirena su kreditnim sredstvima uz pomoć Vlade Srpske. Prosječna plata je oko 1.100 maraka. Biće i više, najavljuju iz uprave i resornog ministarstva, s obzirom da se u ovoj godini nastavljaju poslovi sa Republikom Srbijom koja je strateški partner "Orla" od njegovog osnivanja prije 78 godina.

- To je sigurno ohrabrujuće i doprinijeće povećanju prihoda "Orla" i mi ćemo kao resorno ministarstvo pomoći da "Orao" dobije nove ugovore koji će omogućiti komotnije i lakše poslovanje u 2023. godini - rekao je Vojin Mitrović ministar privrede i preduzetništva.

Naš primarni kupac je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, kažu u upravi "Orla" i najavljuju nove poslovne poduhvate.

- Da u decembru imamo prvi generalni remont motora ORFEUS, a da od 24 i narednih pet godina remontujemo 70 motora. To je nešto što uliva snagu i nemam dilemu da li ćemo taj izazov da ostvarimo - kaže Mladen Stojanović direktor AD " Orao " Bijeljina.

Budućnost "Orla" je u rukama mladih stručnjaka kakvi su programeri Nikolina i Vojislav Mirković , mladi bračni par koji je studentsku praksu započeo u "Orlu". Nakon studija, uslijedio je stalni posao, a zatim i brak.

- Želja nam je da ostanemo ovdje, da poržimo firmu, kao i ona nas i da se zajedno razvijamo - kaže Nikolina.

U upravi Orla napominju da su okrenuti prema kvalitetu i stručnim kadrovima i da će tu orjentaciju nastaviti u narednom periodu.