latinica  ћирилица
03/02/2023 |  12:29 ⇒ 12:42 | Autor: Agencije

U Italiji se prodaju zamkovi i manastiri – neki su jeftiniji od stanova

Italijani odavno znaju kako pobjeći od svega, jer je Italija vijekovima bila zemlja pustinjaka i religioznih utočišta. U Italiji i dalje postoji veliki broj osamljenih manastira u kojima su povučeno, u miru, živjeli vjernici.
Činkve tere, Italija - Foto: RTRS
Činkve tere, ItalijaFoto: RTRS

Kako navode italijanski mediji, ako imate oko dva miliona evra, možete kupiti manastir ili zamak, u kome vladaju mir i tišina.

U Italiji postoji mnogo samostana, manastira, mnogi od njih datiraju još iz srednjeg vijeka i našli su se na tržištu nekretnina. Neki od njih koštaju i manje nego kupovina stana.

- Istorijski objekti sa religioznom pozadinom i strukturom imaju ogroman potencijal i privlačni su strancima koji žele da žive duhovnim životom Italije - rekao je Rikardo Romolini iz agencije "Romolini Imobiliare".

      View this post on Instagram

A post shared by Luxury Real Estate Italy (@romolini_christies)

Istakao je da su mnogi manastiri na prodaju jer su vremenom bogate porodice bez nasljednika poklanjale ova imanja lokalnim crkvama, koje su kasnije raspustile imanja prodavši ih privatnim licima. Ponekad ih i vjerski redovi stavljaju na prodaju zbog skupog održavanja.