latinica  ћирилица
03/02/2023 |  12:36 ⇒ 19:20 | Autor: RTRS

Vakcinacija protiv HPV-a u Srpskoj od narednog mjeseca (FOTO/VIDEO)

Vakcinacija djevojčica i dječaka protiv humanog papiloma virusa (HPV) trebala bi da počne naredni mjesec u domovima zdravlja širom Republike Srpske. Naime, HVP virus jedan je od glavnih uzročnika raka grlića materice, anusa, kao i pojave polnih bradavica.
Vakcinacija protiv HPV-a (Foto: EPA-EFE/Marco de Swart) -
Vakcinacija protiv HPV-a (Foto: EPA-EFE/Marco de Swart)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je značaj uvođenja vakcine protiv humanog papiloma virusa /HPV/ u Republici Srpskoj, jer će omogućiti da se smanji pojava karcinoma grlića materice.

Šeranić očekuje da će primjena ove vakcine početi u martu, te da će ona biti dobrovoljna i besplatna za djevojčice od 11 do 14 godina, kao i za dječake tog uzrasta, koji takođe oboljevaju od karcinoma drugih vrsta.

Za sve ostale kategorija stanovništva cijena vakcine će biti naknado određena.

Šeranić je istakao da će se primjenjivati devetovalentna vakcina koju, kako je rekao, koristi cijeli svijet.

- Vakcina je potpuno efikasna i bezbjedna - rekao je Šeranić, koji je danas učestvovao na prvom stručnom sastanku za ginekologe, pedijatre, te specijaliste porodične medicine i epidemiologe o primjeni ove vakcine.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske Vesna Ećim - Zlojutro rekla je da su poražavajući podaci o broju oboljelih i umrlih žena u Republici Srpskoj i BiH od karcinoma grlića materice.

- Prošle godine oboljela je 21 žena na 100.000 stanovnika, a prije dvije godine 23 na 100.000 stanovnika. Vakcina je tek prvi korak koji će doprinijeti da se ovi brojevi u budućnosti smanje - rekla je Zlojutro.

Ona smatra da ovi podaci ukazuju na nizak nivo znanja o polno prenosivim bolestima i načinima prevencije.

Epidemiolog Јela Aćimović rekla je da se HPV vakcina može primijeniti kod uzrasta devet i više godina, te da je uobičajena granica do 25 godina, ali da se može davati i do 45 godina.

Vakcinacija će se obavljati u Institutu za javno zdravstvo u Banjaluci.