latinica  ћирилица
03/02/2023 |  13:00 ⇒ 13:33 | Autor: TANЈUG

Zvaničnici EU u Kijevu; Oglašene sirene u cijeloj zemlji

U Kijevu i ostatku Ukrajine danas su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost dok se u ukrajinskom glavnom gradu očekuje početak samita lidera EU i Ukrajine.
Kijev (foto:MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE) -
Kijev (foto:MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

Predsjednik Ukrajine Vlodimir Zelenski je domaćin zvaničnicima Evropske unije, koji su doputovali u Kijev i koji obećavaju da će podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno, ali negiraju njen brz put ka pridruživanju evropskom bloku, prenio je Rojters.

U Kijev su doputovali predsjednik Savjeta EU Šarl Mišel, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Žozep Borelj. Oni će na samitu Ukrajina-EU razgovarati o novom paketu sankcija Rusiji.

Zelenski je pozvao na nove sankcije EU protiv Rusije, ali nove sankcije koje blok priprema za godišnjicu početka rata u Ukrajini neće biti u skladu sa zahtjevima njegove vlade.

- Danas vidimo da je tempo sankcija u Evropi malo usporen. Rusija se prilagođava sankcijama. Trebalo bi to riješiti. Vjerujemo da to možemo zajedno - rekao je juče Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Fon der Lajen.

Ona je kazala da Rusija plaća veliku cijenu, jer sankcije nagrizaju njenu ekonomiju, vraćajući je unazad za jednu generaciju.

Današnji samit Ukrajina-EU prvi je skup visokog formata u ukrajinskoj prestonici od početka rata 24. februara 2022. godine.

Tokom sastanaka predviđeni su razgovori o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini, poboljšanju pristupa ukrajinskih proizvoda tržištu EU, pomoći Ukrajini u pokrivanju energetskih potreba, uvođenju novih sankcija Rusiji, krivičnom gonjenju rukovodstva u Moskvi zbog ratnih zločina i drugim temama.

EU će podržati Ukrajinu i ukrajinski narod protiv Rusije dok god bude potrebno, navešće troje lidera u zajedničkom saopštenju, u čiji je nacrt Rojters imao uvid.