latinica  ћирилица
03/02/2023 |  14:25 ⇒ 19:19 | Autor: RTRS

Prevencija i rano otkrivanje karcinoma najbolja investicija u zdravstvu (VIDEO)

Uoči 4. februara, Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, U Banjaluci je održan okrugli sto u organizaciji Udruženja "Iskra", "Diši za život" i Udruženja pacijenata oboljelih od malignih oboljenja. Osnovni cilj jeste poboljšanje uslova liječenja. Struka poručuje da su preventiva i rano detektovanje ključni u borbi sa malignim oboljenjima.
Okrugli sto povodom 4. februara - Svjetskog dana borbe protiv raka - Foto: RTRS
Okrugli sto povodom 4. februara - Svjetskog dana borbe protiv rakaFoto: RTRS

Ovogodišnja tema kampanje povodom Svjetskog dana borbe protiv raka je "Zatvoriti propuste u zdravstvenoj njezi". Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da je tokom 2018. godine otkriveno je 5.969 oboljelih od raka, i to 3.132 muškarca, a 2.837 žena.

Najčešće lokalizacije raka kod muškaraca u Republici Srpskoj su dušnik, bronhije i pluća, kolon, rektum i prostata, dok su najčešće lokalizacije raka kod žena - dojka, kolon, rektum i grlić materice.

Statistika upozorava. Maligna oboljenja sve češće pogađaju i osobe mlađe životne dobi u rasponu od 20 do 30 godina.

Načelnik Klinike za onkologiju u UKC-a Republike Srpske Zdenka Gojković izjavila je da je sve više mladih koji oboljevaju od karcinoma dojke, navodeći da je juče najmlađi pacijent bila dvadesetpetogodišnja djevojka oboljela od karcinoma dojke.

- To je djevojka oboljela od karcinoma dojke. Imamo i mlađih koji su oboljeli od drugih maligniteta, a tu su maligniteti testisa i sarkomi mekih ili tvrdih tkiva koji pogađaju mlađe dobi od 20 do 30 godina. Drugi maligniteti su kod ljudi srednje i starije dobi. Ovdje ne govorimo o pedijatrijskoj populiciji - rekla je Gojkovićeva.

Struka, ali i životno iskustvo su saglasni da su prevencija i rano detektovanje ključna formula za pobjedu karcinoma.

Predsjednik Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke "Iskra" Suzana Kekić navela je da je cilj današnjeg okruglog stola poboljšanje uslova liječenja onkoloških pacijenata. Ona je istakla da je fokus na uvođenje skriniga, što bi znatno smanjilo i na vrijeme otkrilo bolest, naglasivši da je rano otkriven karcinom 99 odsto izlječiv.

Kekićeva je ukazala da od karcinoma dojke, nažalost, obolijeva sve mlađa populacija, dodavši da u Udruženju imaju i djevojke od 20 i nešto godina koje su operisale karcinom dojke.

Pulmolog sa Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić istakao je da bi se otkrivanjem bolesti u ranoj fazi mogli izliječiti oboljeli, te da prevencija i rano otkrivanje donosi višestruke benefite.

On je ukazao da je narod poprilično inertan kada je riječ o odlasku kod ljekara, da je to potrebno i zakonski urediti ili na neki drugi način riješiti, te uz pomoć medija masovno podizati svijest o značaju prevencije.

- Apsurdno je da automobil vozimo jednom godišnje na tehnički pregled kako bi obezbijedili da normalno funkcioniše još godinu, a ne radimo to za sebe. To nije samo bolest pacijenta, to je bolest njegove porodice, to je bolest čitavog društva i zato ja treba da se rade sistematski pregledi - kategoričan je Stanetić.

Svjetski dan borbe protiv raka globalna je inicijativa koju je pokrenula Međunarodna unija za kontrolu raka. Obilježava se svake godine 4. februara, s ciljem podizanja svijesti, nivoa informisanosti i preventivnih aktivnosti.

Ovaj dan će na prigodan način biti obilježen na Trgu Krajine u Banjaluci gdje će se dijeliti brošure.