latinica  ћирилица
03/02/2023 |  17:42 ⇒ 17:44 | Autor: sputniknews.com

Vučić objasnio šta se krije iza Kurtijevih šest uslova za ZSO

Šest zahtjeva koje je postavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za formiranje Zajednice srpskih opština su sprdnja, i to više sa međunarodnom zajednicom nego sa Beogradom, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sjednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o KiM.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Zoran Žestić) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Zoran Žestić)

Vučić je podsjetio da su među Kurtijevim uslovima to da ZSO mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, da ne može da bude jednonacionalna, odnosno samo srpska, da mora da se promijeni naziv, da bude dio konačnog sporazuma i da Vučić povuče pismo upućeno članicama UN da ne prihvate članstvo Kosova, koje je on uputio.

Na pitanje poslanika koji je odgovor Vlade i predsjednika Srbije na te zahtjeve, Vučić je kazao "ne može".

- Da li to znači da neće da formiraju, možda neće, ali ovo je sprdnja sa međunarodnom zajednicom više nego sa nama - kazao je Vučić.

Vučić ističe da je Zajednica srpskih opština definisana prvim i osnovnim sporazumom te da o sadržini Zajednice postoje četiri sporazuma.

Prema njegovim riječima, nakon sastanka sa diplomatskom petorkom ništa nije predstavljao kao ultimatume, već kao tešku situaciju.

- Demantovali su me oni koji nisu bili na tom sastanku, a ne oni koji su prisustvovali - kazao je Vučić odgovarajući na kritike da su ga predstavnici međunarodne zajednice demantovali za ultimatume.

Kada je riječ o posljedicama koje bi Srbija mogla da trpi zbog neprihvatanja predložene evropske platforme, Vučić je naglasio da nije nikada rekao sankcije.

- Rekao sam prekid evropskih integracija, dotoka investicija i povlačenje stranih investicija i ostale sveobuhvatne mjere protiv Srbije - podsjetio je Vučić.