latinica  ћирилица
03/02/2023 |  18:10 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Bećirović u Americi pozvao na uvođenje sankcija; Dodik: Dejton ruše Bećirović i SAD (VIDEO)

Denis Bećirović iskoristio je posjetu Vašingtonu, da tamo na američkim adresama zatraži sankcijke za Milorada Dodika. I to, zbog navodnog rušenja temelja Dejtona. Ako neko ruši temelje Dejtona, onda su to Bećirović i Amerika, odgovara Dodik.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Prizivanje sankcija i intervencionizma za zvaničnike Srpske. Ništa novo. Pa je tim putem krenuo i Denis Bećirović, kad je već u Americi. Sankcije za Milorada Dodika zatražio je na od kongresmena Majkla Tarnera, poznatog po lobiranju za ulazak Crne Gore u NATO. Zato bi i želio snažniji angažman američke administracije u BiH, jer bi to, valjda, pomoglo brži put BiH ka Alijansi, za šta u Srpskoj nema podrške. Pa bi, protiv onih, koji se tome protive, najbolje bilo uvesti sankcije.

- Sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bolje sankcionisati neodgovorne pojedince nego dozvoliti da ugrožavaju mirovni proces - istakao je Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva.

Amerika i Bećirović prvaci su u rušenju Dejtonskog sporazuma, čijeg ću se slova i dalje dosljedno držati, odgovara Milorad Dodik. Lažna je priča reći da neko ruši Dejton, onda kad ga brani, kaže Dodik.

- Uvedite sankcije kome god hoćete, šta da radim, ali Republika Srpska neće izgubiti ništa i neće nasjesti na taj njihov spin. Kao mi sad uzimamo nadležnosti BiH, a oni nama uzeli 83 nadležnosti. Prestanite više ako hoćete dijalog u BiH, usmjerimo se na Ustav, na rješevanje problema, nemojte nam podvaljivati po svijetu, to nije fer ni korektno. Јa znam šta Željka Cvijanović govori u Americi, nikada nije klevetala drugu stranu, a oni ne propuštaju da to urade i onda dođu i kažu, vi morate biti u BiH - poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Iz Srpske i odgovor: Sarajevo je to koje podriva Dejtonski sporazum, a priča o sankcijama samo hrani srpski inat.

-Takve izjave su krajnje nedopustive, nezrele i nedorasle, nikako ne doprinose miru, dijalogu, već naprotiv, upravo takve izjave poput izjave Denisa Bečirovića navode nas da svako treba ići ka svom dvorištu - istakla je Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba SNSD u Predstavničkom domu BiH.

Bećiroviću je, očigledno, ideju dao Kristijan Šmit, koji žali za vremenom Pedija Ešdaun. Šmit, međutim, smatra da bi od sankcija političarima efikasnije bile one finansijske - prema narodu. Takvi potezi ne mogu slomiti Srpsku, ocjenjuje ministar finsija i trezora u Savejtu ministara Zoran Tegeltija za Srnu.

-Čak i da ga razumijemo da je nezadovoljan određenim političarima, da protiv njih govori, pokušava preduzeti akcije, ovo što je sad tamo izjavio, prijetnja je svim građanima u Republici Srpskoj - Zoran Tegeltija, ministar finasija i trezora BiH

Za Šmita, koji nema legitimitet Savjeta bezbjednosti i ne čudi što od vrata do vrata traži podršku. Političare u Srpskoj više čudi kako sarajevski političari nisu uvidjeli da to nije put ka pomirenju, već suprotno.