latinica  ћирилица
03/02/2023 |  18:34 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Raspisana potjernica za još jednim Srbinom

Policija u Prištini raspisala je potjernicu za Srbinom Slavišom Filićem /60/ zbog navodno počinjenog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ali nije navedeno mjesto gdje se "to dogodilo".
Priština - Foto: TANЈUG
PrištinaFoto: TANЈUG

Na potjernici je postavljena Filićeva fotografija, bez podataka o mjestu gdje je navodno počinio ratni zločin.

Filić je jedan od više stotina Srba čije se ime nalazi na spisku Udruženja civilnog duštva /UCD/ koji su osumnjičeni da su navodno počinili ratne zločine na Kosovu i Metohiji tokom sukoba krajem devedesetih godina.

Na inicijativu UCD, a u organizaciji ministarstva pravde privremenih institucija u Prištini, u toku je javna rasprava koju vodi nevladina organizacija Nova demokratska inicijativa iz Kosovske Mitrovice /NDI/ o "inkluzivnoj pravdi".

Dokumentom se planira provođenje istrage o navodnim zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu i Metohiji u periodu od 1989. do kraja 2000. godine i formiranje instituta za zločine.

Iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba iz Gračanice Srni je rečeno da je izvjesno da Priština nastoji stvoriti uslove da optuži Srbiju za genocid i da traži ratnu odštetu, u čemu je posredno podržavaju pojedine nevladine organizacije poput NDI.