latinica  ћирилица
03/02/2023 |  22:38 | Autor: SRNA

Dan opštine Mrkonjić Grad - sjećanje na povratak na ognjišta 1996.

Mrkonjić Grad proslavlja 4. februar kao Dan opštine u znak sjećanja kada se stanovništvo 1996. godine vratilo u svoj grad u kojem nije postojao nijedan objekat u kojem bi se moglo živjeti, ali je odluka da se vrate bila jača od svih problema, izjavio je ministar finansija u Savjetu ministara Zoran Tegeltija.
Svečana akademija u Mrkonjić Gradu - Foto: SRNA
Svečana akademija u Mrkonjić GraduFoto: SRNA

U Mrkonjić Gradu večeras je održana svečana akademija povodom Dana opštine, koji je ustanovljen kao dan sjećanja na 4. februar 1996. godine i povratak srpskog stanovništva na svoja ognjišta poslije petomjesečnog izbjeglištva.

Tegeltija, nekadašnji načelnik ove opštine, rekao je da slave dan povratka kada je Mrkonjić Grad ponovo "postao" i počeo da živi.

- Da se ovaj dan obilježava kao Dan opštine je odluka zahvalnosti svim građanima koji su imali hrabrosti i odlučnosti da se tada vrate u grad u kojem da gotovo nije postojao nijedan objekat u kojem bi se moglo normalno stanovati, u kome nije ostala nijedna institucija javnog života, ali odluka da se vrate je bila mnogo jača od svih problema - rekao je Tegeltija.

On je naglasio da je trebalo mnogo godina da bi obnovili ono što je bilo uništeno u kratkom periodu okupacije, dok su mnoge lokalne poslije rata gradili nove objekte.

- Naporom cijele lokale zajednice, svih građana i lokalne uprave mnogo toga je obnovljeno i izgrađeno - rekao je Tegeltija novinarima prije akademije.

On je dodao da na ovaj dan pokušavaju da zahvale onima koji su u prethodnom periodu pomagali i razvijali Mrkonjić Grad.

Načelnik opštine Dragan Vođević istakao je da stalno ulažu u nove projekte, te da su u budžetu ove godine planirali sredstva za izgradnju zgrade za mlade bračne parove, za izgradnju svlačionica Fudbalskog kluba "Sloboda", za projekat izgradnje gradskog zatvorenog bazena.

Vođević je napomenuo da su tu i tekući poslovi na održavanju i izgradnji nove infrastrukture, vodovodnih i kanalizacionih mreža, kao i održavanje već izgrađenih puteva i objekata.

Tokom svečane akademije Pohvalom je nagrađeno opštinsko Udruženje penzionera za volonterski rad i značajan doprinos u poboljšanju položaja penzionera na području ove opštine.

Zahvalnice je dobila Јovanka Kostić za značajan doprinos u oblasti zdravstva, posthumno Branko Krupljanin za posvećenost opštem napretku rodnog kraja i značajan doprinos u humanitarnim i dobrotvornim akcijama i posthumno Miladin Rmuš za značajna ostvarenja i doprinos u oblasti sporta.

U programu su učestvovali Hor umjetničke škole iz Banjaluke, glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad, Snežana Savičić Sekulić sopran - prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i pijanista Vlado Danić.

Akademiji su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, pomoćnici ministara, načelnici opština iz Srpske, gosti iz bratskih opština iz Srbije, generalni konzul Srbije Miloš Vujić.

Svečana akademija u pozorišnoj sali Doma kulture jedan je u nizu događaja posvećenih obilježavanju Dana opštine Mrkonjić Grad.

Za sutra je u kapeli Svetog apostola Marka planiran parastos za sve stradale u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega će brojne delegacije položiti cvijeće kod spomen-obilježja masovne grobnice, kao i kod spomen-obilježja na Trgu srpske vojske.

Predviđeno je da sutra uveče bude održan koncert KUD-a "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić", a u nedjelju naveče finale gradskog turnira u malom fudbalu i izbor najboljeg sportiste.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Јedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Među ekshumiranima bilo je 10 žena. U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.