latinica  ћирилица
04/02/2023 |  08:29 | Autor: RTRS

Snijeg na kolovozu u višim predjelima

Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mokrim ili vlažnim kolovozima, a na pojedinim dionicama u višim predjelima na kolovozu ima snijega.
Kolovoz - Foto: SRNA
KolovozFoto: SRNA

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske izdvajaju puteve Vlasenica - Han Pjesak preko Han Pogleda, Mrkonjić Grad - Mliništa, područje Romanije, kao i put Sarajevo - Tuzla /Nišići i Karaula/.

Magla smanjuje vidljivost na magistralnom putu Ključ - Sanski Most.

Preko prevoja za šlepere i teretna vozila sa prikolicom preporučuje se korištenje lanaca.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, povećana je opasnost od odrona, a na putevima gdje su u toku radovi izmijenjen je režim vožnje i obavezno poštovanje privremene signalizacije.

U toku su radovi na sanaciji dilatacije vijadukta Zalužani na magistralnom putu zbog čega se u vremenu od 8.00 do 16.00 časova saobraćaj iz smjera Banjaluke prema Klašnicama odvija usporeno jednom trakom.

Na magistralnom putu Gradiška - Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno.

Za vrijeme postavljanja rasvjete u tunelu "Sijeračke stijene" na dionici magistralnog puta Dobro Polje - Miljevina izmijenjen je režim saobraćaja, kao i zbog radova u tunelu "Čeljigovići" na magistralnom putu entitetska granica Lapišnica-Ljubogošta.

Režim saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Prijedor - Kozarac radi uključivanja i isključivanja sa terena mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka - Prijedor.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na magistralnom putu Gradiška - Nova Topola - Klašnice zbog rehabilitacije kolovoza, te na dionici Klašnice jedan - Nova Topola zbog izgradnje tri kružna toka.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška - Nova Topola i Čatrnja - Gradiška, takođe, je izmijenjen režim saobraćaja.

Novi režim saobraćaja na snazi je i na petlji Јohovac zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Јohovac do Vukosavlja, kao i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela "Putnikovo brdo dva".

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Јablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu Foča - Goražde, u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, te na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik - Glavičice u rejonu Stari Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća "Ruding", u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran - Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje - Donja Trnova - Glavičice - Mezgraja.

Na području FBiH na magistralnom putu Livno - Šuica učestali su izlasci divljih konja na kolovoz.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima Јajce - Donji Vakuf u tunelu "Skela" i Mostar - Stolac.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.