latinica  ћирилица
04/02/2023 |  10:07 | Autor: SRNA

Krišto: BiH ne smije biti kočnica lokalnog razvoja

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da BiH ne smije biti kočnica lokalnog razvoja, te istakla da Savjet ministara uvažava poziciju entiteta i da je otvoren za saradnju i pružanje podrške drugim nivoima vlasti.
Borjana Krišto - Foto: RTRS
Borjana KrištoFoto: RTRS

Kada je riječ o budućoj saradnji sa entitetski vladama, Krišto je navela da će Savjet ministara biti konstruktivan partner svima - koji žele da rade i ostvare napredak.

- Mišljenja sam da trebamo pružiti podršku lokalnim projektima i BiH ne smije biti kočnica lokalnog razvoja - rekla je Krišto za Večernji list.

Krišto ističe da postoji unutrašnji konsenzus da se unaprijede procesi u korist naroda i građana koji žive u BiH.

Ona je ocijenila da bi svako odgađanje usvajanja budžeta na nivou BiH samo usporilo dinamiku rada i provođenje reformskih procesa, što ne koristi nikome u BiH.

Krišto je naglasila da će Savjet ministara hitno razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, kako bi se stekli uslovi za njegovo upućivanje Predsjedništvu BiH, ustavno mjerodavnom za predlaganje Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga na kraju usvaja.

- Naš je cilj da poboljšanjem fiskalne politike stvorimo prostor za rast privrede te da se podstiče privredni oporavak i održivi rast - rekla je Krišto

Kada je riječ o obavještajno-bezbjednosnom sistemu, predsjedavajuća Savjeta ministara navodi da ovaj sistem mora biti u funkciji zaštite stabilnosti i bezbjednosti BiH i svih njenih stanovnika i da je od izuzetne važnosti modernizacija, depolitizacija, kadrovsko i materijalno unapređenje rada bezbjednosnih i policijskih tijela u BiH.

- Proces imenovanja zahtijeva provođenje tačno definisanih procedura kako bi na kraju na čelnim pozicijama u bezbjednosnim i policijskim imali adekvatno obrazovane ljude sa iskustvom u tom području - navela je Krišto.

Na pitanje kako će okrnjena "osmorka" uticati na rad Savjeta ministara, Krišto je navela da je HDZ BiH konstruktivan partner u procesu formiranja nove vlade Federacije BiH, koji je u toku.

- U skladu sa Ustavom BiH Savjet minsitara ima svoje nadležnosti i veoma nam je važno imati stabilne entitetske vlade u sinergiji sa Savjetom ministara kako bi politički sistem mogao nesmetano funkcionisati i doprinijeti napretku građana - rekla je Krišto i izrazila nadu da će nova federalna Vlada biti što prije sastavljena.

Govoreći o evropskim integracijama, Krišto je ocijenila da je dobijanje kandidatskog statusa BiH nešto najpozitivnije što se dogodilo ovoj zemlji već dugo vremena te da treba iskoristiti taj optimizam i usmjeriti djelovanje u pravom smjeru kako bi se taj napredak nastavio.

- Јako važan segment tog procesa biće i provođenje ključnih reformi koje se odnose na izmjenu izbornog zakonodavstva u skladu sa odlukom Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, borba protiv korupcije kao i promjenom precepcije o korupciji u BiH - navela je Krišto.