latinica  ћирилица
04/02/2023 |  10:07 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Šmit radi uzaludan posao, Srpska sve jača

Prijetnje sankcijama Republici Srpskoj imaju za cilj da demonstracijom sile uplaši donosioce odluka, ali da Kristijan Šmit radi uzaludan posao - rekao je istoričar Aleksandar Raković.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Osvrćući se na nedavno svjedočenje Šmita u britanskom parlamentu, Raković za Srnu kaže da je očigledno bila namjera da se uplaše ljude koji donose odluke u Republici Srpskoj koji moraju da ostanu čvrsti.

Raković naglašava da Republika Srpska sve više jača i da ni eventualne nove sankcije ništa neće promijeniti.

- Prema tome, ovo što rade je zaludan posao, ali to im je, na kraju, posao. Neka rade ono što oni misle da treba, a mi ćemo raditi ono što mi mislimo da treba, a to je jačanje srpskog faktora svuda na našem prostoru - poručio je Raković.

Sociolog Slobodan Antonić ocjenjuje da je iz svjedočenja Šmita u britanskom parlamentu vidiljivo da postoji "arogancija sile" koja vuče korijene iz posljednje decenije dvadesetog vijeka, kada je postojao monopolarni svijet i bahato ponašanje.

Antonić ističe da su ta vremena prošla i da se promijenio i cio kontekst, ali da Šmit to očigledno ne razmije, kao ni situaciju u BiH.

- Kontekst je sada drugačiji. Mi sada imamo jedan drugačiji svet, koji se ubrzano menja i to ponašanje takozvanog visokog predstavnika pokazuje da on, ne samo da ne razume situaciju u Republici Srpskoj i BiH, nego da ne razume ni svet u kome živi i koji se ubrzano menja - istakao je Antonić.

U nedavnom svjedočenju pred pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije Šmit je, govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srspke, naveo da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.