latinica  ћирилица
04/02/2023 |  14:23 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Dan Republike Srpske u Cirihu: Njegovati identitet srpskog naroda (FOTO/VIDEO)

U Cirihu je danas obilježen Dan Republike Srpske.
Cirih: Obilježavanje Dana Republike Srpske - Foto: SRNA
Cirih: Obilježavanje Dana Republike SrpskeFoto: SRNA

U hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu prelomljen je slavski kolač povodom praznika Svetog arhiđakona Stefana.

Obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i gradonačelnici Banjaluke, Prijedora i Bijeljine.

Đokić je istakao da je od posebnog značaja da se ljudi na ovakvim mjestima okupljaju iz ljubavi i poštovanja prema Srpskoj.

Đokić je naveo da predstavnici institucija Srpske žele da ohrabre Srbe da njeguju kulturu komunikacije i poštovanja prema ideji Republike Srpske i da prenose to na mlade generacije da bi svi zajedno na taj način doprinijeli razvoju privrednih, kulturnih i društvenih aktivnosti, te njegovali identitet srpskog naroda - pismo, jezik, kulturu, običaje, tradiciju, pravoslavnu vjeru.

Foto: SRNA

Klokić je izrazio nadu da će iz godine u godinu obilježavanje Dana Republike Srpske u Švajcarskoj biti sve značajnije i da će okupljati ljude iz privrede i kulture, kao i Švajcarce koji daju podršku Srpskoj.

- Gdje god postoji inicijativa da naš narod proslavlja Dan Republike, mi se u ime institucija vrlo rado odazivamo i pružamo podršku - naglasio je Klokić.

Foto: SRNA

Nastojatelj Uspenjskog hrama u Cirihu protojerej-stavrofor Miroslav Simjonović izjavio je da mu je velika čast da primi goste i ministre iz Republike Srpske, kao i predstavnike opština u Srpskoj.

- Mi doživljavamo naše predstavnike kao očeve. Crkva je majka srpskog naroda i kada narod vidi da mi sarađujemo, da se poštujemo i da se uzajamno pomažemo, to je simfonija Vizantinaca o kojoj su svi maštali. Takvu simfoniju Srbija je imala kod naših svetih Nemanjića i Crkve koju nam je podario Sveti Sava - rekao je Simjonović.

Povodom Dana Republike Srpske održava se i Privredni forum srpske dijaspore. I u narednom periodu, institucije Srpske radiće na unapređenju saradnje domaćih i švajcarskih privrednika.

Dan Republike Srpske - 9. januar, ranije je obilježen i u Štutgartu, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske.